Verucile genitale

Condiloamele acuminate. Ce sunt și cum le putem trata?

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Ce sunt condiloamele acuminate?

Verucile genitale sunt determinate de infecţia cu anumite tipuri de virus papiloma uman (infecție HPV).

Contagiozitatea este mare, fiind considerată una dintre cele mai frecvente infecţii sexuale - de menţionat că se pot transmite şi prin mâini infectate. Odată depistată, este indicat să se facă un screening pentru a depista eventuale infecţii sexuale asociate.

Tratamentul lor consta in:

  • aplicarea de substanţe chimice (podofilina, podifilotoxina, imiquimod)
  • crioterapie - înghețarea prin aplicare de azot lichid
  • electrocauterizare 
  • excizie în cazurile suspecte sau rezistente la tratament, cu examinare histopatologică (pentru a exclude o formă de cancer)
  • tratament laser -  se pune cremă anestezică, minim invaziv, rapid și eficient

E doar un virus. Riscăm ceva?

După cum ştim cu toţii, virusul papiloma uman (HPV) este un factor de risc pentru apariţia cancerului de col uterin, de penis şi orofaringe (de gât). Asta nu înseamnă că toate persoanele care au fost infectate cu HPV vor face cancer la un moment dat în viaţă, dar cu siguranţă este un motiv întemeiat pentru a mări screeningul oncologic al acestor persoane.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

AURELIA M.

Buna ziua,sotul are 2 negi in zona genitala, mai exact pe partea interioara a picioarelor la linia chilotului, nu sun durerosi si sunt mici ca dimensiune si mai are unul la subrat,e posibil sa fie contagiosi?cu ce er putea trata?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Ideal ar fi sa fie vazut, deoarece sunt anumite leziuni care sunt transmisibile si altele care nu sunt. Diagnosticul se face clinic. Legat de tratament, prima data avem nevoie de un diagnostic. Este posibil sa fie tratati cu o crema, prin laser sau excizie - in functie de diagnosticul clinic.

Gabriela

Buna ziua. Am fost la ginecolog si mi-a zis ca am cotiledoame. Dupa ce voi trata negii, e posibil ca organismul meu sa scape de acest virus sau il voi avea mereu? Dupa ce dispar negii, mai sunt contagioasa ?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Condiloamele sunt o infectie virala localizata la nivelul pielii. Dupa ce sunt tratate, ati rezolvat problema.

Ai o nelămurire despre Verucile genitale?
Scrie întrebarea ta mai jos!