Scleroterapia venelor varicoase

Cum tratăm rapid și eficient varicele

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Ce este scleroterapia venelor varicoase?

Este o procedură minim invazivă de tratament a venelor varicoase de la nivelul membrelor inferioare (picioare, gambe şi coapse).

Scleroterapia reprezintă injectarea unei soluţii în venele cu traiect patologic, în urma căreia vena injectată se trombozează lent, controlat şi devine impermeabilă fluxului sanguin. Odată trombozată, vena suferă mai multe procese, printre care fibrozarea ei – adică se transformă într-un cordon, uneori palpabil, impermeabil sângelui. Dupa o perioadă de timp, acest cordon fibros se resoarbe, iar traiectul venei varicoase dispare.

Deoarece această procedură constă în injectări intravenoase de substanţe străine (şi este o cantitate maximă de Aethoxysclerol care poate fi injectată într-o şedinţă), procedura se face în şedinţe multiple (2-5 şedinţe), urmate de control periodic. O singură şedinţă “de testat”  este mai puțin eficientă.

Fiind vorba de o procedura care se bazează pe trombozarea localizată a sângelui, este necesară menţionarea tuturor bolilor de care suferă pacientul, medicamentele consumate (chiar şi contraceptive orale), precum şi antecedente de tromboze venoase sau alte afecţiuni care fac sângele să se coaguleze mai repede.

Scopul sleroterapiei pentru un dermatolog?

Scopul este ameliorarea clinică, vizibilă, a venelor varicoase de la nivelul membrelor inferioare.

Procedura

Înaintea efectuării unei astfel de proceduri, este indicat să se efectueze o ecografie Doppler a membrelor inferioare pentru a determina si a localiza un eventual reflux venos patologic. În cazul scleroterapiei telangiectaziilor – a venelor varicoase foarte mici, ecografia nu este obligatorie.

În funcţie de mărimea venelor ce urmează a fi tratate, după un protocol bine pus la punct, se poate face scleroterapie cu lichid sau cu spumă (foam sclerotherapy).

În timpul injectări intravenoase a substanţei, pacientul poate simţi o usoară senzaţie de discomfort, cauzată de înţepătura acului; uneori există o senzaţie uşoară de durere care dispare foarte repede. Nu este nevoie de anestezie anterioară procedurii atunci când se foloseşte polidocanol (Aethoxysclerol), deoarece acesta are şi un efect anestezic local.

După injectare, zona tratată se pansează compresiv (se indică ciorapi medicinali), iar pacientul este sfătuit să se plimbe timp de 20-30 de minute.

Reacţii adverse

Efectuată de către personal calificat şi experimentat, această metodă are foarte puţine reacţii adverse, cea mai deranjantă fiind roseaţa locală. Uneori, chiar şi in aceste condiţii, tot apar. Aceasta deoarece medicina nu este matematică şi fiecare persoană poate reacţiona diferit la acelaşi produs. Unele dintre reacțiile adverse sunt: cefaleea (durerea de cap) care poate dura 1-2 zile, roșeața locală, apariția de noi vase de sânge.

Ce este contraindicat după scleroterapie?

  • Fumatul – creşte riscul de tromboză venoasă profundă
  • Saună şi băi fierbinţi
  • Efortul prelungit
  • Imobilizare prelungită (chiar şi călătoriile lungi)
  • Expunerea la soare a zonei injectate – creşte riscul de hiperpigmentare

Când e următorul control după scleroterapie?

În general, primul control se face la o săptămână de la tratament. Atunci poate fi necesară o noua injectare (în cazul în care prin vena tratată încă circulă sânge) sau scoaterea trombilor din vena tratată (cu scopul de a preveni hiperpigmentarea).

Rezultate după scleroterapie?

Rezultatele finale sunt bune, rapide şi cu durere minimă faţă de alte metode terapeutice. Acest tratament poate fi efectuat cu succes pentru terapia venelor varicoase de diverse dimensiuni de la nivelul picioarelor.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

IORGA SIMONA

Bună ziua.Cat costa o ședință de scleroterapie? Cat costa un consult ?Mulțumesc

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, Momentan nu mai consult in Romania. 

Ai o nelămurire despre Scleroterapia venelor varicoase?
Scrie întrebarea ta mai jos!