Rinoplastia nechirurgicală - remodelarea nasului prin injectarea cu acid hialuronic

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Remodelarea nasului prin injectarea cu acid hialuronic

Corecția nasului prin injectarea de acid hialuronic este o procedură simplă, atunci când este efectuată de persoane calificate, cu experiență în domeniu. Această procedură se mai numește și rinoplastie nechirurgicală, fiind o procedură provizorie de remodelare a nasului.

Cui se adresează procedura?

Persoanele care au o formă inestetică a nasului, cu asimetrii, "cocoașă" la nivelul nasului sau vârful nasului căzut, pot beneficia de acest tratament minim invaziv. 

Cum se realizează injectarea nasului

Inițial este nevoie de o consultație, ca să stabilim exact dacă cerințele dvs corespund cu ceea ce poate face medicul prin injectarea cu acid hialuronic. Uneori poate fi vorba de niște cerințe care nu corespund cu ceea ce putem face prin injectarea cu acid hialuronic și atunci poate fi indicată rinoplastia chirurgicală.

Dacă cerințele corespund cu ceea ce este posibil de efectuat prin injectarea cu acid hialuronic, se aplică crema anestezică și se așteaptă minim 10-20 minute, astfel încât experiența să fie cât mai confortabilă.

După ce este anesteziată zona, se dezinfectează fața și se face o mică gaură cu un ac în vârful nasului, pe unde se introduce o canulă, care se dirijează exact în zona unde dorim să injectăm acidul hialuronic. Canula este un fel de ac din cauciuc, neascuțit, care previne posibilele complicații ale injectării. Progresia canulei pe sub piele este nedureroasă, în cel mai rau caz fiind vorba de o ușoară senzație de disconfort.

Odată ajunsă canula în zona care necesită tratamentul, se injectează ușor acidul hialuronic. Cantitatea necesară diferă de la caz la caz, în funcție de cât anume este nevoie ca să corectăm toate asimetriile. În general, 1 ml de acid hialuronic rezolvă problema.

După ce se rezolvă toate asimetriile nasului, se retrage canula. Dacă este nevoie și de ridicarea vârfului nasului, se poate injecta puțin acid hialuronic în unghiul format de nas și buza superioară.

Rezultatele sunt naturale, de lungă durată, dar provizorii. Durata menținerii aspectului ține de cum metabolizează fiecare organism în parte acidul hialuronic injectat. În medie, durata este de 1 an, dar se poate menține și până la 2 ani.

După ce se termină injectarea se poate ca zona respectivă să fie puțin mai roșie. În general, această roșeață se calmează în maxim câteva ore.  Se poate aplica gheață pe zona tratată, ca să scadă inflamația cât mai rapid - gheața nu se aplică direct pe piele, se pune într-un prosop care va fi aplicat pe piele.

Această procedură nu necesită internare sau întreruperea majorității activităților cotidiene. Durata tratamentului este de aproximativ o oră.

Posibile riscuri și complicații

Potențialele complicații ale injectării acidului hialuronic la nivelul nasului sunt rare. Cel mai fecvent acestea sunt date de accidentarea unor vase de sânge, ceea ce poate forma mici vânătăi. Riscurile cele mai mari apar prin compresia sau înțeparea unor vase de sânge și injectarea accidentală a acidului hialuronic în interiorul vasului respectiv, care poate să ducă la blocarea vaselor de sânge comunicante. Avantajul acidului hialuronic este că acesta are antidot, adică hialuronidaza - o substanță care dizolvă rapid acidul hialuronic. Acest antidot ne poate scăpa de potențialele efecte adverse mai grave. Pe langa aceasta, injectarea nasului cu o canulă minimizează riscurile de complicații accidentale, deoarece aceasta este neascuțită și scade foarte mult riscul de a injecta acid hialuronic într-un vas de sânge.

Persoanele care au efectuat rinoplastie chirurgicală, dar totuși vor anumite corecții cu acid hialuronic, au un risc usor mai mare de complicații. Aceasta se întâmplă în primul rând datorită modificării chirurgicale a structurilor de sub piele, printre care mușchi, vase de sânge și nervi. Ideal ar fi ca remodelarea cu acid hialuronic să fie efectuată înainte de orice operație la nivelul nasului. Dacă se efectuează rinoplastia nechirurgicală și din diverse motive rezultatele nu sunt suficient de bune, oricând puteți opta pentru rinoplastia chirurgicală.

Remodelarea nasului prin acid hialuronic este o procedură sigură, cu efecte vizibile, care poate fi repetată fără riscuri suplimentare. În cazul în care nu doriți să apelați la rinoplastia chirurgicală, procedura nechirurgicală este o variantă foarte bună. 

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Codrin

Cat costa un ml si cati trebuie injectati ?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, Din pacate nu am cum sa va ajut, deoarece nu mai consult in Romania.  Multa sanatate!

Miruna

As dori sa stiu cat costa o interventie cu acid hialuronic pt ridicarea varfului nasului. Va multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, Din pacate nu am cum sa va ajut, deoarece nu mai consult in Romania.  Multa sanatate!

Ai o nelămurire despre ?
Scrie întrebarea ta mai jos!