Terapia prin Peeling

Vreau să îmi fac un peeling chimic

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Peelingul reprezintă aplicarea unei substanţe chimice (acizi în diverse concentraţii) cu rolul de a distruge controlat stratul superficial al pielii. Datorită noilor formule, aceste soluţii se menţin stabile perioade lungi de timp şi se poate efectua peeling chimic, având rezultate estetice bune, cu efecte adverse minime.

De ce peeling chimic?

Prin această procedură se realizează exfolierea (“decojirea”)  pielii  superficiale, în timp ce straturile profunde sunt stimulate sa producă mai mult colagen. Acest lucru poate fi folositor pentru tratamentul mai multor afecţiuni, precum şi în scop anti-ageing .

Afeţiuni tratate cu peeling chimic

După o consultaţie dermatologică, se poate opta pentru tratament cu peeling chimic pentru următoarele afecţiuni: acnee, melasmă, hiperpigmentări postinflamatorii, veruci plane, keratoze seboreice mici şi multiple, lentigine. De asemenea, în scop anti-ageing pentru riduri fine, cearcăne, aspect mai fin al pielii, piele întinerită.  
De menţionat că, în cele mai multe cazuri, peelingul chimic se asociază altor tratamente, în funcţie de scopul urmărit şi de afecţiunea tratată (mezoterapie, botox sau tratament cu diverse creme). 

Când se realizează?

Se preferă  lunile de primavară şi toamnă pentru această procedură, deoarece expunerea la soare ne poate strica planurile, determinând hiperpigmentaţie postinflamatorie, adică zone mai închise la culoare, neuniforme, vizibile, greu de tratat. 

Înainte de peeling

Trebuie menţionat dacă aţi avut  orice reacţie alergică în trecut (inclusive la medicamente), dacă luaţi ceva medicamente (unele sunt fototoxice şi după luni de zile), daca folosiţi retinoizi (medicamente sau creme: Roaccutane, Sotret, Retin-A, Isotrexin, Mask gel, Differin etc.). Se evită expunerea excesivă la soare, indicat cu o luna înainte şi se foloseşte cremă de fotoprotecţie cu factor SPF 50.

Cum se  realizează?

Peelingul chimic este o procedură relativ simplă, dacă este  efectuat de un medic dermatolog cu experienţă în acest domeniu. 
Există diverşi acizi, în diverse concentraţii. Fiecare patologie tratată este mai sensibilă la o categorie de acizi, într-o concentraţie anume. 
Zona care va fi tratată se curăţă cu o loţiune specială, cu rolul de a pregăti pielea pentru acţiunea acizilor. În funcţie de tipul peelingului aplicat şi de afecţiunea tratată, poate fi lăsat pe faţă de la 3 minute până la 8-12 ore.

La ce să ne aşteptăm după tratament?

Imediat după efectuarea peelingului, pielea supusă tratamentului se poate înroşi, poate apărea senzaţia de piele ”care ţine” şi o uşoară senzaţie de usturime. Aceste simptome pot persista până la 2-3 zile. Ele diferă în funcţie de tipul peelingului folosit şi de la persoană la persoană, dar în general sunt simptome minore şi se ţin sub control prin aplicarea unor creme speciale, procicatrizante, adaptate tipului de ten.
Următoarea etapă este cea de exfoliere (“decojire”) treptată a pielii. Din nou, intensitatea exfolierii depinde de tipul peelingului folosit şi de cum reacţionează fiecare persoană în parte.

Pentru tipurile de peeling superficiale (salicilic, mandelic, sau tricloracetic de concentraţie mică) exfolierea este în general minimă. Activitatea zilnică nu e necesar să fie întreruptă după această procedură, iar recuperarea totală este în aproximativ 4-5 zile.

Procedurile mai agressive, adică peelinguri combinate, peeling împreună cu mezoterapie sau peeling cu acid tricloracetic TCA 30-35%, necesită în general o perioadă de recuperare de 3-7 zile, timp în care exfolierea poate fi destul de accentuată. 
Exfolierea pielii este normală şi de aşteptat după o şedinţă de peeling, deoarece chiar acest lucru se urmăreşte: distrugerea stratului superficial al pielii şi stimularea straturilor profunde. Prin acest lucru putem obţine, după caz,  un aspect mai fin al pielii, dispariţia sau ameliorarea ridurilor superficiale,  a micilor imperfeţiuni de la nivelul feţei, o coloraţie uniformă a pielii cu dispariţia petelor maronii, adjuvant în tratamentul acneei.

Ce trebuie făcut după peeling?

Aplicarea zilnică de cremă emolientă, intens hidratantă şi proepitelizantă se face începând din ziua efectuării procedurii estetice, până când pielea tratată s-a vindecat complet. Această cremă se alege în funcţie de tipul tenului, după un consult dermatologic atent.  
În perioada post peeling este necesară fotopprotecţia, adică aplicarea de cremă cu un grad ridicat de protecţie solară, pentru cel puţin o luna de la efectuarea procedurii (de menţionat că indicaţia de fotoprotecţie este permanentă datorită multiplelor efecte nedorite ale expunerii la soare asupra pielii: cancer de piele, accentuarea ridurilor, pete maronii). 

Peeling chimic: câte şedinţe?

După efectuarea consultaţiei dermatologice şi discutarea aşteptărilor pacientului, se decice tipul de peeling folosit sau eventualele terapii combinate. În funcţie de efectele urmărite, pot fi necesare o serie de şedinţe de tratament, în medie 4-6 şedinţe pentru tratamentele mai usoare si 2-4 şedinţe pentru cele mai agresive. De menţionat că efectele obţinute pot fi păstrate timp îndelungat prin efectuarea unor şedinţe de întreţinere.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Terapia prin Peeling?
Scrie întrebarea ta mai jos!