Programări la +4 0740918234

Program modificat din ianuarie 2020

Începând cu ianuarie 2020 voi lucra doar o săptămână pe lună în Romania. Pentru programarea consultațiilor vă rog să contactați clinicile, astfel: Clinica DERMAFAM Cluj-Napoca +40757578883 , respectiv Clinica STAR MEDICA Satu Mare +40361426926.

Dacă doriți să luați legatura direct cu mine, puteți să o faceți pe email contact@danlazar.ro, urmând să vă răspund în cel mai scurt timp posibil.

IPL este o metodă rapidă și eficientă pentru tratamentul telangiectaziilor localizate la nivelul feței sau a hemangioamelor.

Tratamentul de succes al angioamelor cutanate

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Angioamele cutanate sunt dilatații vasculare benigne, localizate la nivelul pielii. Acestea pot să apară în diverse perioade din viață, de la naștere și pânâ la adulti.

De cele mai multe ori, hemangioamele cutanate sunt strict modificări estetice, datorită aspectului neplăcut și localizarea la nivelul pielii. Desigur, există și cazuri medicale, atunci când hemangioamele influențează viața de zi cu zi, datorita dimensiunii mari sau datorită localizării în zone dificile - cum ar fi periocular, pleoape, piramida nazala, peribucal, zone genitale.

Există mai multe forme de angioame cutanate

Hemangiomul cutanat infantil este o formă de angiom cutanat care apare imediat după naștere, iar majoritatea sunt localizate la nivelul capului și gâtului.

In general crește în primele luni din viață, apoi urmează o perioadă de regresie, de involuție. În general, până la vârsta de 7-10 ani regresează cu totul. Din acest motiv, dacă localizarea nu pune în pericol activitatea copilului, nu indicăm tratamente.

Această formă de angiom poate să fie superficială, adâncă sau mixtă, iar localizarea poate fi pe o zonă restrânsă sau pe o zonă mai mare. Cazurile mai grave pot fi tratate cu laser sau propanolol, sub strictă supraveghere. 

Există forme de angioame cutanate care se dezvoltă la adulți, sub forma unor "vase sparte" plane, localizate pe piele - inclusiv la nivelul feței. Acestea pot fi tratate eficient cu lumină intens pulsată sau lasere vasculare. Datorită faptului că apar la adulți, mai ales formele atipice, pot să ne trezească suspiciuni. Orice leziune nouă care apare la adulți trebuie examinată cu atenție, deoarece există forme de cancer de piele care pot să arate clinic ca și un hemangiom (culoare roșie, pată, nodul). Din fericire, dermatoscopia este metoda neinvazivă care ne ajută în stabilirea unui diagnostic clar. Prin dermatoscopie se observă mici lagune sau globuli roșii, care sunt tipici pentru hemangioame. Odată stabilit diagnosticul, poate fi efectuat tratamentul.

"Cherry angioma"  este o altă formă de angiom cutanat, nodular, care apare la persoane adulte (ca multe boli de piele, fără o cauză anume). În general sunt leziuni multiple, care se dezvoltă pe torace sau abdomen, deși uneori pot să apară oriunde pe corp. Această formă de hemangiom poate fi tratată cel mai ușor prin ablație cu plasmă, fără cicatrice, după aplicarea unei creme anestezice locală.

Tratamentul angioamelor cu lumină intens pulsată

După cum spuneam, inițial avem nevoie de un diagnostic de certitudine - adică de câte ori avem suspiciuni, folosim dermatoscopul.

Lumina intens pulsată poate fi folosită la majoritatea persoanelor, fără riscuri, cu rezultate foarte bune pe hemangioame plane sau ușor nodulare. Atâta timp cât diagnosticul este pus corect și setările aparatului sunt adaptate cazului, riscurile sunt minime.

Tratamentul este efectuat foarte simplu. Inițial se aplică un gel conductor pe leziune, care să conducă fascicolul de lumină exact acolo unde dorim. Această procedură se efectuează doar cu protecția ochilor, prin purtarea unor ochelari speciali. Se aplică capătul aparatului în contact cu pielea si se eliberează flash-uri de lumină intens pulsată. De obicei primul flash dă o senzație ciudată, deoarece pacientul nu știe exact la ce să se aștepte. În funcție de adâncimea hemangiomului, flash-urile IPL pot să usture puțin când se efectuează tratamentul sau pot să înroșească pielea pentru o scurtă perioadă de timp.

După efectuarea tratamentului, vasele de sânge se vor inchide treptat, urmând ca organismul să resoarbă angiomul respectiv. Cu siguranță se vor observa rezultate după efectuarea primei ședințe, dar pentru un tratament complet și eficient este nevoie de 2-3 ședințe, la interval de o lună.

Tratamentele cu lumină intens pulsată pot fi efectuate pe pielea care nu a fost expusă la soare, altfel există riscul de hiperpigmentare postinflamatorie. De asemenea, după efectuarea tratamentului, zona respectivă trebuie protejată de soare cu cremă de protecție solară SPF50+ pentru minim 1 luna.

Pentru un diagnostic corect, urmat de un tratament eficient, adresați-vă medicului dermatolog. Aceste tratamente au rezultate foarte bune și sunt simplu de efectuat.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Alina

Pot opera un copil de 5 ani la Sibiu de un hemangiom capitalele pleoape inferioară?

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Din păcate intervenția nu o pot efectua la Sibiu. Fiind vorba de un copil însă, nu vă recomand operația (în cazul copiilor acestea pot dispărea în timp de la sine). Dar pentru a vă da un răspuns cu certitudine va trebui să îl consult. Îl pot vedea la clinica din Cluj, vă rog să mă contactați pentru a stabili o programare. Cu stimă

Radulescu Marian

Buna seara! Am efectuat cred ca mai bine de 20 de sedinte laser iar rezultatul este dezamagitor,adica nu a disparut hemangiomul plan ! Ce este de facut? Multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Este foarte dificil sa va spun ce aveti de facut, deoarece nu cunosc cazul Dvs: nu stiu ce fel de angiom aveti, cine si cu ce v-a tratat, ce fel de laser ati folosit. In mod normal, dupa cateva sedinte ar fi trebuit sa se rezolve problema. Daca doriti, haideti la un consult, ca sa vedem ce este de facut pentru rezolvarea hemangiomului. O zi frumoasa!

Andreea

Buna seara am o intrebare fetita mea de 12 ani are hemangioame profunde infantile ,facem tratament cu propanorol am vrea sa stim de ce inca se exitide? avem aproape un an de tratament.

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Angioamele pot sa aiba o evolutie progresiva, in ciuda tratamentului. Cred ca cel mai bine ar putea sa va raspunda la aceasta intrebare medicul care va urmareste cazul.

Ai o nelămurire despre IPL este o metodă rapidă și eficientă pentru tratamentul telangiectaziilor localizate la nivelul feței sau a hemangioamelor.?
Scrie întrebarea ta mai jos!