IPL este o metodă rapidă și eficientă pentru tratamentul telangiectaziilor localizate la nivelul feței sau a hemangioamelor.

Tratamentul de succes al angioamelor cutanate

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Angioamele cutanate sunt dilatații vasculare benigne, localizate la nivelul pielii. Acestea pot să apară în diverse perioade din viață, de la naștere și pânâ la adulti.

De cele mai multe ori, hemangioamele cutanate sunt strict modificări estetice, datorită aspectului neplăcut și localizarea la nivelul pielii. Desigur, există și cazuri medicale, atunci când hemangioamele influențează viața de zi cu zi, datorita dimensiunii mari sau datorită localizării în zone dificile - cum ar fi periocular, pleoape, piramida nazala, peribucal, zone genitale.

Există mai multe forme de angioame cutanate

Hemangiomul cutanat infantil este o formă de angiom cutanat care apare imediat după naștere, iar majoritatea sunt localizate la nivelul capului și gâtului.

In general crește în primele luni din viață, apoi urmează o perioadă de regresie, de involuție. În general, până la vârsta de 7-10 ani regresează cu totul. Din acest motiv, dacă localizarea nu pune în pericol activitatea copilului, nu indicăm tratamente.

Această formă de angiom poate să fie superficială, adâncă sau mixtă, iar localizarea poate fi pe o zonă restrânsă sau pe o zonă mai mare. Cazurile mai grave pot fi tratate cu laser sau propanolol, sub strictă supraveghere. 

Există forme de angioame cutanate care se dezvoltă la adulți, sub forma unor "vase sparte" plane, localizate pe piele - inclusiv la nivelul feței. Acestea pot fi tratate eficient cu lumină intens pulsată sau lasere vasculare. Datorită faptului că apar la adulți, mai ales formele atipice, pot să ne trezească suspiciuni. Orice leziune nouă care apare la adulți trebuie examinată cu atenție, deoarece există forme de cancer de piele care pot să arate clinic ca și un hemangiom (culoare roșie, pată, nodul). Din fericire, dermatoscopia este metoda neinvazivă care ne ajută în stabilirea unui diagnostic clar. Prin dermatoscopie se observă mici lagune sau globuli roșii, care sunt tipici pentru hemangioame. Odată stabilit diagnosticul, poate fi efectuat tratamentul.

"Cherry angioma"  este o altă formă de angiom cutanat, nodular, care apare la persoane adulte (ca multe boli de piele, fără o cauză anume). În general sunt leziuni multiple, care se dezvoltă pe torace sau abdomen, deși uneori pot să apară oriunde pe corp. Această formă de hemangiom poate fi tratată cel mai ușor prin ablație cu plasmă, fără cicatrice, după aplicarea unei creme anestezice locală.

Tratamentul angioamelor cu lumină intens pulsată

După cum spuneam, inițial avem nevoie de un diagnostic de certitudine - adică de câte ori avem suspiciuni, folosim dermatoscopul.

Lumina intens pulsată poate fi folosită la majoritatea persoanelor, fără riscuri, cu rezultate foarte bune pe hemangioame plane sau ușor nodulare. Atâta timp cât diagnosticul este pus corect și setările aparatului sunt adaptate cazului, riscurile sunt minime.

Tratamentul este efectuat foarte simplu. Inițial se aplică un gel conductor pe leziune, care să conducă fascicolul de lumină exact acolo unde dorim. Această procedură se efectuează doar cu protecția ochilor, prin purtarea unor ochelari speciali. Se aplică capătul aparatului în contact cu pielea si se eliberează flash-uri de lumină intens pulsată. De obicei primul flash dă o senzație ciudată, deoarece pacientul nu știe exact la ce să se aștepte. În funcție de adâncimea hemangiomului, flash-urile IPL pot să usture puțin când se efectuează tratamentul sau pot să înroșească pielea pentru o scurtă perioadă de timp.

După efectuarea tratamentului, vasele de sânge se vor inchide treptat, urmând ca organismul să resoarbă angiomul respectiv. Cu siguranță se vor observa rezultate după efectuarea primei ședințe, dar pentru un tratament complet și eficient este nevoie de 2-3 ședințe, la interval de o lună.

Tratamentele cu lumină intens pulsată pot fi efectuate pe pielea care nu a fost expusă la soare, altfel există riscul de hiperpigmentare postinflamatorie. De asemenea, după efectuarea tratamentului, zona respectivă trebuie protejată de soare cu cremă de protecție solară SPF50+ pentru minim 1 luna.

Pentru un diagnostic corect, urmat de un tratament eficient, adresați-vă medicului dermatolog. Aceste tratamente au rezultate foarte bune și sunt simplu de efectuat.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Alina

Pot opera un copil de 5 ani la Sibiu de un hemangiom capitalele pleoape inferioară?

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Din păcate intervenția nu o pot efectua la Sibiu. Fiind vorba de un copil însă, nu vă recomand operația (în cazul copiilor acestea pot dispărea în timp de la sine). Dar pentru a vă da un răspuns cu certitudine va trebui să îl consult. Îl pot vedea la clinica din Cluj, vă rog să mă contactați pentru a stabili o programare. Cu stimă

Radulescu Marian

Buna seara! Am efectuat cred ca mai bine de 20 de sedinte laser iar rezultatul este dezamagitor,adica nu a disparut hemangiomul plan ! Ce este de facut? Multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Este foarte dificil sa va spun ce aveti de facut, deoarece nu cunosc cazul Dvs: nu stiu ce fel de angiom aveti, cine si cu ce v-a tratat, ce fel de laser ati folosit. In mod normal, dupa cateva sedinte ar fi trebuit sa se rezolve problema. Daca doriti, haideti la un consult, ca sa vedem ce este de facut pentru rezolvarea hemangiomului. O zi frumoasa!

Andreea

Buna seara am o intrebare fetita mea de 12 ani are hemangioame profunde infantile ,facem tratament cu propanorol am vrea sa stim de ce inca se exitide? avem aproape un an de tratament.

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Angioamele pot sa aiba o evolutie progresiva, in ciuda tratamentului. Cred ca cel mai bine ar putea sa va raspunda la aceasta intrebare medicul care va urmareste cazul.

Vrinceanu Daniela

Buna seara,am o fetița de 6 luni care are un hemangiom sublingual și unul pe fesa dreapta! Ma puteți ajuta , îndruma , va rog!Noi suntem din Medgidia-Județul Constanța.Va Multumesc .

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Majoritatea hemangioamelor dispar spontan pana la varsta de 7 ani. Avand in vedere varsta de 6 luni, cred ca ar merita luat in considerare un tratament doar daca hemangiomul sublingual sangereaza sau pune in dificultate alimentatia. Altfel, asteptati, ca de cele mai multe ori se resorb in timp.

Luiza

Soțul meu a fost diagnosticat cu angiom ocular .exista posibilitatea de a scapa de acest angiom? am făcut analize in toate cabinetele particulare .spitale .oftalmologic din București și același rezultat .ca tratament doar picături de ochi .va mulțumesc

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Cred ca cele mai bune raspunsuri le puteti primi de la colegii mei oftalmologi, deoarece consider ca acest caz tine de oftalmologie.

Olivia

La bebe de 1 an faceti ipl? Are niste vene sparte pe nasuc inca din nastere..

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Majoritatea hemangioamelor se resorb singure pana la 7-8 ani. Cred ca cel mai bine ar fi sa aveti putina rabdare.

Georgeta Ion

Buna ziua! Am un adolescent de 16 ani cu un hemangion plan pe barbă și gât. Există șanse, ca prin tratament, să se mai estompeze fără a se afecta viitoarea pilozitate caracteristică bărbaților? Cât costă un consult la dumneavoastra?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Lungimile de unda sunt diferite pt tratamentul vascular, fata de epilare. Deci da, poate fi tratat, fara sa afecteze pilozitatea. Legat de pret, momentan nu mai consult in Romania.

Georgeta Ion

Am un baiat de 16 ani cu hemangiom plan pe barba si gât. Se poate trata la dumneavoastra fără a afecta viitoarea pilozitate caracteristică? Bună ziua si va multumesc anticipat pentru raspuns! Sfârşitul conversaţiei Scrie un mesaj...

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, cred ca raspunsul este mai sus.

Georgeta Ion

Buna ziua! Am un adolescent de 16 ani cu un hemangion plan pe barbă și gât. Există șanse, ca prin tratament, să se mai estompeze fără a se afecta viitoarea pilozitate caracteristică bărbaților? Cât costă un consult la dumneavoastra?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, aveti deja raspunsul mai sus.

Cristina

Buna, care ar fi un tratament eficace pentru anginoame cherry multiple pe abdomen ,sunt foarte inestetice multumesc

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, Tratamentul cu plasma pen ar fi o varianta foarte buna de indepartare a angioamelor cherry. Este rapid si foarte eficient.

Bianca

Bună ziua, am avut timp de aproximativ 10 ani un hemangiom subcutanat pe vârful nasului, anul trecut am făcut o procedura cu laserul yag teleangectazii, însă acest "punct rosu" a reapărut la o diferență de 10 luni. Ce se poate face pentru a dispărea depinitiv? Mulțumesc.

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua, Angiomul este un vas de sange dilatat. Exista posibilitatea ca acel vas sa fie mult mai adanc decat poate patrunde laserul si sa faceti o recidiva. Ar trebui vazut clinic despre ce anume este vorba. Nici un tratament nu va poate garanta 100% disparitia, deoarece medicina nu e ca si matematica :).

Nicoleta

Buna ziua ! Am 32 de ani si am niste semne rosii, de dimensiune medie, pe mana pana la cot. Intrebarea mea este daca pot sa scap de aceste semne, avand in vedere varsta mea si daca ar fi eficient, in cazul meu, acest tratament cu IPL ? MULTUMESC FRUMOS!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Fara sa stiu exact despre ce diagnostic este vorba, imi este foarte greu sa va dau un sfat concret. Pot sa fie foarte multe patologii care sa se manifeste in acest fel.

Anca violeta Bote

Buna ziua!!Am 33 de ani și am un hemangion facial drept,ce soluții îmi recomandați pentru înlăturarea lui,fără sa am efecte negative asupra sănătății mele? Mulțumesc anticipat pentru eventualul răspuns !

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Tratamentele laser nu au efecte negative asupra sanatatii dvs, atata timp cat sunt efectuate de catre persoane experimentate in acest domeniu. De cele mai multe ori, rezultatele sunt foarte frumoase.

Zsuzsanna

Buna ziua. Ce tratamenti ati recomanda pentru un copil de 10 ani cu hemangiom subcutanat (pe barbie). La nivelul pielii se vede o albastreala (parca s-ar fi lovit) si este usor umflat. S-a facut ecografie-parti moi. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Posibil sa poata fi tratat cu un laser, dar pentru aceasta va sfatuiesc sa contactati un dermatolog din apropierea Dvs care face acest tip de tratament.

Georgiana

Am si eu o fetiță de 7 ani si are un hemangiom fesier destul de mare si sangereaza. Ce ar trebuii făcut?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Cu siguranta ar trebui vazuta de un dermatolog, ca sa fiti sigura ca este un hemangiom. Exista tratamente laser care pot rezolva problema.

marius

buna ziua!am 31 ani si am un hemangiom facial stang,am facut 20 de sedinte cu laser la o clinica din bucuresti fara nici un rezultat.hemangiomul il am inca de la nastere.Se poate face ceva?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Exceptand tratamente laser, nu prea aveti ce altceva sa faceti. Desigur, depinde ce fel de angiom este si ce fel de laser ati folosit.

Gabriela

Buna seara domnul doctor! Am o fetiță de 4 luni si de 2 luni ne confruntăm cu un hemangiom la ploapa superioară a ochiului,am incercat câteva creme dar fără rezultat! Ce a-si putea sa mai incerc dupa parerea dumneavoastra! Mulțumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Avand in vedere varsta de 4 luni, daca hemangiomul nu interfera cu activitatile normale si nu o deranjeaza cand inchide / deschide ochiul, va sugerez sa asteptati. Hemangiomele se resorb spontan in cea mai mare parte pana la varsta de 7-8 ani.

Lungu Niculae

Am o fata de 14 ani la vârsta de12 ani am operat-o de formațiune tumorala laterocervicala stânga și a fost totul ok acum ia apărut altul un pic mai măricel ce este de facut

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Cred ca cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul care a operat-o. In functie de rezultatul histopatologic + suspiciunea clinica actuala va poate da informatii concrete.

Ai o nelămurire despre IPL este o metodă rapidă și eficientă pentru tratamentul telangiectaziilor localizate la nivelul feței sau a hemangioamelor.?
Scrie întrebarea ta mai jos!