Epilarea IPL

Epilarea definitivă: siguranță și eficiență

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog
Epilare definitivă picioare cu laser (IPL)

Epilarea definitivă a părului nedorit

Epilarea definitivă este o procedură cosmetică frecventă. Pentru aceasta se folosesc diverse aparare, cele mai des folosite fiind lumina intens pulsată (IPL) și laserul Alexandrite - standardul de aur pentru epilarea părului nedorit.

În ce constă epilarea definitivă?

Aparatele laser folosesc o lungime de undă specifică, care își concentrează lumina în foliculii firului de păr. Pigmentul din foliculi absoarbe lumina, fapt ce determină distrugerea firului de păr.

Epilarea cu laserul Alexandrite

Acest tip de laser oferă multe avantaje epilării definitive. Este cea mai rapidă metodă de epilare definitivă, nedureroasă (spre deosebire de IPL sau electroliză), care poate fi folosit și pe fototipuri deschise (culoarea pielii deschisă), cu fir de păr mic și subțire – spre deosebire de alte tipuri de laser (cum ar fi IPL).

Cu acesta se pot trata zone mari de pe corp, având o rată de penetranță mare la nivelul pielii.

Pentru comfort sporit, laserul are un capăt care răcește pielea, ceea ce ne ajută să efectuăm procedura fară durere.

Ședințe necesare

Firul de păr crește în mai multe faze (anagen, telogen, catagen). Laserul afectează doar faza de creștere activă (anagenă), drept urmare este nevoie de mai multe ședințe succesive pentru a prinde toate firele de păr în acea fază de creștere.

Numărul ședințelor variază între 4-8 ședințe, în funcție de diverși parametri, cum ar fi zona tratată, culoarea pielii și a firului de păr, grosimea firului de păr sau sexul pacientului (de exemplu, bărbia unui bărbat necesită mai multe ședințe de fotoepilare).

Este posibil să fie nevoie de ședințe de întreținere a rezultatelor, distanțate la 6-12 luni.

Fire de păr crescute în piele

Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, cu toții am avut sau am auzit de la cineva de fire dureroase crescute în piele sau foliculite. Tratamentul laser este cea mai bună metodă de a scăpa de aceste probleme.

Riscurile epilării definitive cu laser

Cel mai mare risc al epilării definitive constă în decolorarea pielii (hiperpigmentare), risc accentuat de expunerea la soare. Din acest motiv, pe durata terapiei laser se recomandă evitarea expunerii excesive la soare a zonei tratate, precum și fotoprotecția cu creme SPF50.

Alte efecte adverse constau în ușoară roșeață, senzație de mâncărime, umflarea zonei tratate. În general aceste reacții adverse sunt minime și trec în 2-3 zile.

Laserul Alexandrite - gold-standardul epilării definitive

Dacă vă deranjează părul în exces și nu sunteți multumiți de metodele clasice de epilare, varianta epilării definitive cu laser Alexandrite merită luată în considerare. Este nedureroasă, elegantă și rapidă.

Preţul epilării definitive variază în funcţie de zona tratată.

Folosirea luminii intens pulsate (IPL) de către persoane insuficient instruite poate produce reacții nedorite la nivelul pielii.

Pentru evitarea efectelor adverse, este necesar să cunoaștem bine contraindicațiile folosirii luminii intens pulsate.

Cele mai importante contraindicații pentru tratamentul IPL:

Pielea bronzată sau expunerea la soare/solar în ultima lună este o contraindicație majoră pentru folosirea IPL-ului, fie că este vorba de epilare definitivă, de tratamentul roșeței faciale (cuperoză, rozacee), a petelor pigmentare (melasmă), acnee sau pentru a reda fermitatea pielii.

Inflamația anterioară a zonei care urmează a fi tratată poate determina o arsură în urma tratamentului.

Alunițele de pe pielea ce urmează a fi tratată trebuie evitate sau acoperite. Folosirea luminii intens pulsate pe o aluniță poate determina modificarea ei, ceea ce poate determina o formă de cancer de piele. Înainte de efectuarea  tratamentului se verifică dermatoscopic alunițele din zonele tratate, pentru a ne asigura că nu este nici o problemă cu ele. Dermatoscopia se efectuează și la următoarele ședințe IPL, dacă este vreo suspiciune.

Tratamentul IPL nu a fost studiat pe femei gravide, din acest motiv tratamentul se amână până după naștere.

Aplicarea luminii intens pulsate pe tatuaje (de pe corp, conturarea buzelor, sprâncene tatuate) poate să producă arsura pielii.

Folosirea unor medicamente pot determina o hipersensibilitate a pielii. Din acest motiv, este necesar să precizați medicului toate tratamentele medicamentoase (inclusiv contraceptivele orale) care le efectuați, precum și toate bolile diagnosticate anterior.

Unele creme pot determina hipersensibilitatea pielii, producând o arsură superficială. Cel mai frecvent este vorba de creme folosite în tratamentul acneei sau cele folosite în scop anti-ageing.

Tratamentul cu lumină intens pulsată este un tratament medical, care se efectuează de către personal medical bine instruit. Setarea aparatului, stabilirea valorilor intensității luminii intens pulsate, precum și stabilirea riscurilor prin determinarea contraindicațiilor se face de către medicul dermatolog. Doar în acest fel vom putea evita posibilele reacții adverse.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Epilarea IPL?
Scrie întrebarea ta mai jos!