Tratamentul cu Botox

Tratamentul ridurilor cu toxină botulinică

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog
Riduri în zona ochilor
Ridurile din zona ochilor pot fi corectate prin tratamentul cu botox

Ce este toxina botulinică

Toxina botulinică este un agent de blocare neuromuscular, ceea ce înseamnă că produce paralizia mușchilor injectați prin blocarea eliberării unor mediatori chimici (acetilcolina). Efectul este strict localizat la nivelul injectării, de aceea este nevoie ca injectarea să se realizeze după un protocol bine stabilit, în funcție de ridurile tratate.

Cum se efectuează injectarea toxinei botulinice

Cantitatea de toxină botulinică se calculează în funcție de zona supusă tratamentului, de cât este de dezvoltată musculatura, de eventualele tratamente efectuate anterior și de particularitățile fiecărui caz în parte.

Injectarea se efectuează cu ace foarte mici și subțiri. Dacă este cazul, se poate folosi un anestezic local sau crioanestezie pentru a reduce la minim senzația de disconfort, dar în general procedura nu este dureroasă.

Pentru tratamentul ridurilor intersprâncenoase se efectuează 5 injecții, pentru tratamentul ridurilor de lângă ochi se efectuează 3 injecții, iar pentru tratamentul ridurilor de la nivelul frunții se efectuează 5 injecții, cu mențiunea că numărul injectărilor necesare, precum și a dozei de toxină botulinică se calculează pentru fiecare persoană în parte, după o evaluare prealabilă.

Efectele toxinei botulinice încep la 2-3 zile de la injectare, cu efect maxim la aproximativ 7 zile.

Efectul "botoxului" asupra ridurilor se observă prin imposibilitatea de a produce riduri atunci când te încrunți sau lipsa ridurilor de la nivelul ochilor atunci când râzi. Cu alte cuvinte, toxina botulinică rezolvă eficient problema ridurilor deranjante de la nivelul feței pentru o perioadă lungă de timp.

Corectie asimetrie buze - zambet (gummy smile). In momentul zambetului, buza superioara se ridica foarte mult si expune gingia. Prin injectare cu toxina botulinica se relaxeaza muschiul care ridica buza superioara, ceea ce face zambetul simetric + nu se mai observa gingia. Efectul este provizoriu si poate dura pana la 6 luni.

Asocierea botoxului cu injectarea de acid hialuronic

Tratamentul cu toxină botulinică se adresează ridurilor de expresie de la nivelul feței, adică acele riduri care se produc în momentul mișcării musculaturii. Dacă există riduri atunci când musculatura feței nu acționează, pentru tratamentul lor este nevoie de o asociere de tratamente, cum ar fi injectarea de acid hialuronic sau peelinguri chimice. 

Unele posibile reacții adverse și complicații:

Cele mai frevente complicații sunt echimozele (învinețirea pielii) din locul înțepăturii acului. Acestea dispar în decurs de câteva zile și pot fi acoperite ușor cu fond de ten. În cazuri extreme, pot să apară  hematoame, adică mici zone unde s-a acumulat sânge în urma înțepăturii acului.

Durerea din timpul tratamentului poate fi ușor evitată prin aplicarea unei creme anestezice sau a unui pachet cu gheață înainte de injectarea substanței.

Senzația de amorțeală locală poate să apară în urma atingerii unui nerv din piele. Acest efect dispare, în general,  în maxim câteva zile.

Paralizia unui mușchi apropiat zonei tratate poate determina căderea ușoară a pleoapei sau poate împiedica deschiderea totală a ochilor. Acest posibil efect advers este tranzitoriu, adică este temporar și dispare în decurs de câteva zile. În cazurile extreme poate persista  săptămâni. Acesta este cel mai de temut efect advers din cadrul tratamentului. Totuși, acest efect este dependent de substanța injectată. Cu alte cuvinte, când botoxul nu mai are efect la acel mușchi, problema se remediază.

Durerea de cap este un alt posibil efect advers apărut  în urma tratamentului botox, care dispare în câteva ore.

Este recomandat reducerea numărului de țigări înainte și după efectuarea tratamentului, deoarece fumul poate crește frecvența complicațiilor.

Tratamentul ridurilor cu botox este o procedură medicală. Ca și toate procedurile medicale, implică anumite riscuri, deoarece medicina este o combinație între știință exactă și artă. Este important să cunoaștem posibilele reacții adverse,  să știm la ce să ne așteptăm, iar dacă acestea apar, să știm cum să le rezolvăm și să le îndepărtăm în cel mai scurt timp posibil.

Hiperhidroza

Transpirația excesivă este o problemă estetică deranjantă, care poate fi rezolvată foarte ușor.

Injectarea de toxină botulinică (botox) în zona care transpiră excesiv este metoda ideală de tratament. Astfel, reducerea transpirației poate fi obținută pentru axile (sub brațe), pentru palme și pentru tălpi (picioare).

Înainte de efectuarea procedurii se recomandă un set de analize - discutate în cadrul consultației dermatologice inițiale, pentru a ne asigura că hiperhidroza nu este datorită unei boli interne.

Procedura se realizează în condiții de ambulatoriu, adică fără să fie nevoie de internare. Se aplică crema anestezică pe zona ce urmează a fi tratată, apoi se dezinfectează. Injectarea toxinei se face cu ace foarte subțiri  în zonele vizate.

Efectul toxinei botulinice începe după câteva zile și durează între 6 și 12 luni, timp în care cantitatea de transpirație se reduce foarte mult.

Riscurile pentru acest tratament dermatologic sunt minime, deoarece se folosesc unități puține de botox în multe puncte de injectare. Din acest motiv efectul toxinei botulinice asupra mușchilor de sub piele este aproape inexistent, făcând această procedură metoda ideală de a scăpa de transpirația nedorită.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Narcisa Rusu

In urma cu 11 zile am avut o intervenție cu toxina botulinica Vistabel ,iar in jurul ochilor am ramas cu edem.Ce tr sa fac? Multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Cel mai probabil faceti un edem datorita faptului ca musculatura de langa ochi a fost blocata. Inainte, cand aveati musculatura activa, aceasta tragea usor pielea si nu lasa sa se acumuleze limfa in pielea din jurul ochilor. Puteti face un usor masaj, de vreo 5 ori pe zi, cate un minut, cu o crema hidratanta - acesta va atenua edemul. Dar cred ca ar trebui sa discutati si cu medicul dvs, si eventual sa luati in calcul o alta interventie - blefaroplastia, care sa elimine excesul de piele si sa previna pe viitor aceasta complicatie.

Cristina

Dupa 2 luni de la injectare, botoxul poate da durere de cap in zona fruntii si simptome asemanatoare gripei (oboseala si senzatie de febra la nivelul capului) ?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. La 2 luni de la injectare, nu prea este posibil.

Ai o nelămurire despre Tratamentul cu Botox?
Scrie întrebarea ta mai jos!