Tratament cicatrici acnee

Metode eficiente pentru tratamentul cicatricilor post acnee

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Cicatricile, indiferent de localizarea lor, pot fi deranjante datorită aspectului inestetic. 

Când vine vorba de față, zona cea mai vizibilă, cicatricile localizate la acest nivel pot fi foarte supărătoare.

În acest articol medical vom discuta despre cicatricile apărute din cauza acneei. Aceste cicatrici apar datorită unei forme de acnee foarte severă, tratată insuficient, nepotrivit sau prea târziu - o treime din pacienții cu acnee nodulochistică, conglobată sau fulminans. Sigur, unele cicatrici pot apărea și în forme de acnee moderată sau ușoară, mai ales atunci când persoana respectivă își "tratează" acneea prin "stoarcerea coșurilor" - o metodă total ineficientă, cu multe riscuri și cel mai probabil, cu apariția de cicatrici.

Formele de cicatrici care pot să apară ca și consecință a acneei sunt următoarele:

 • cicatrici atrofice = cicatrici plate, ușor depresate, mici
 • cicatrici ”ice-pick” = cicatrici adânci
 • cicatrici hipertrofice sau keloid = mai mari, ieșite în afara pielii

Trebuie menționat de la început că, odată formate, cicatricile nu mai dispar. Aspectul lor poate fi îmbunătățit prin diverse proceduri dermato-estetice sau se ameliorează cu trecerea timpului. Cea mai bună metodă de a evita apariția cicatricilor este să tratăm acneea de la debut.

Metode de tratament a cicatricilor post-acnee atrofice, “ice-pick” sau hipertrofice

În funcție de tipul cicatricilor, analizate în timpul unei consultații dermatologice, vor fi prezentate unele dintre următoarele metode de tratament. Medicul dermatolog este persoana care poate consilia pacientul cel mai bine privind alegerea tratamentului - sau eventual asocierea de terapii dermato-cosmetice, cu scopul de a avea cele mai bune rezultate estetice.

Decizia finală de alegere a tratamentului se ia de comun acord medic - pacient, după ce sunt explicate așteptările, costurile financiare, riscurile, posibilele efecte adverse sau evoluția tratamentului în cursul zilelor următoare. De exemplu, peelingul chimic mediu, cu acid tricloracetic 35% poate avea rezultate foarte bune asupra cicatricilor atrofice, dar trebuie știut că după o astfel de procedură, zona tratată se va exfolia intens timp de 5-7 zile. Drept urmare, daca este planificat un eveniment social în acea perioadă, poate fi o problemă cu alegerea acestei terapii.

 • Peeling chimic - aplicarea unor substanțe pe față, care determină o “decojire” a pielii, cu scopul de a stimula cicatricea să ajungă la nivelul pielii normale.
 • Micro-needling - un aparat cu micro-ace care efectuează perforări foarte mici și foarte rapide la nivelul pielii, cu scopul de a stimula sinteza de colagen și de a oferi un aspect cât mai natural al cicatricilor.
 • Microdermabraziune - efectuată cu un aparat cu vacum și un capăt cu diamant, care determină o descuamare minimă a pielii.
 • Dermabraziune sterilă - asemănătoare cu microdermabraziunea, puțin mai invazivă, doar că se folosește o hârtie abrazivă sterilă.
 • Augmentare cu acid hialuronic - cicatricile depresate pot fi ameliorate prin injectarea de acid hialuronic. Prin această injetare se ridică cicatricea, oferindu-i un aspect mai plăcut.
 • Terapie laser - folosit în special pentru cicatricile atrofice.
 • Subcizie - desprinderea țesutului de sub cicatricile atrofice sau ”ice-pick” poate determina ridicarea cicatricii.
 • Grefă de piele punch - utilă pentru cicatricile adânci.
 • Excizie - unele cicatrici adânci și mari pot fi corectate estetic prin excizia lor.
 • Injectare de steroizi în cicatrici - aceste injectări sunt utile pentru corectarea cicatricilor hipertrofice sau keloide.
 • Crioterapie - înghețarea cu azot lichid a cicatricilor hipertrofice.
 • Geluri siliconice - necesită folosirea zilnică, timp de mai multe luni

Medicul dermatolog vă poate ajuta în alegerea celei mai bune metode de tratament a cicatricilor rezultate în urma acneei sau, dacă este cazul, în alegerea terapiei optime de tratament a acneei și prevenire a cicatricilor.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Gabriela Apostoae

Faceti excizie pentru cicatrici post/acnee/varicela ,cicatrici atrofice rolling? Sau ce se recomanda?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Ar trebui vazut exact despre ce este vorba. Cicatricile adanci pot fi excizate sau pot fi tratate minim invaziv: subcizie, peeling, microneedling.

Flonta Andrei

Buna ziua! Am o cicatrice adânca pe faţa cu colturile iesite inafara exista crema pentru astfel de cicatrici, sau trebuie operaţie cu laser? In caz de operaţie cât ar fi preţul pentru o cicatrice de 2 cm lățime si 1 cm lățime?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Puteti incerca o crema cicatrizanta + masaj lejer la nivelul cicatricii; aceasta se remodeleaza pana la aproximativ 2 ani. Desigur, depinde foarte mult de cum anume arata cicatricea ... Laserul poate fi o optiune foarte buna de tratament, dar pt pret va trebui sa va interesati direct la medicul care va face aceasta procedura, deoarece preturile difera.

Ai o nelămurire despre Tratament cicatrici acnee?
Scrie întrebarea ta mai jos!