Programări la +4 0757 578 883

17 septembrie - 14 octombrie

În perioada 17.09 - 14.10.2019 voi fi indisponibil pentru consultații sau programări telefonice. Poți lua legătura cu mine prin email la adresa contact@danlazar.ro sau pe WhatsApp (+4 0740 918 234), urmând să îți răspund de îndată ce pot.

Pentru a programa o consultație te rog să iei legătura cu colegii mei de la clinica din Cluj-Napoca - DERMAFAM +4 0757 578 883 sau clinica din Satu Mare - Clinica Star Medica +4 0361 426 926.

Îți mulțumesc pentru înțelegere!

Pitiriazisul Gibert

Pitiriazisul rozat. Sfaturi şi generalităţi despre boală

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Ce este pitiriazisul rozat?

Pityriasis rosea este o boală dermatologică relativ frecventă, caracterizată de apariția pe piele a unor pete roșii, uneori puțin elevate și ușor scuamoase.

Localizarea petelor

Plăcile eritematoase sunt localizate la nivelul spatelui, abdomenului și baza membrelor. În general nu apar la nivelul feței.

Cum apare?

Erupția este precedată de o placă mai mare, numită „placa mamă”, iar în decurs de câteva zile apar multe pete mici, rotunde-ovalare, ușor scuamoase.

Uneori erupția cutanată poate fi destul de intensă. Tratamentul cu diverse creme, fără a fi avizate de un medic specialist, poate irita pielea, care devine roșie și pruriginoasă, ceea ce determină agravarea bolii.

Este contagioasă boala?

Există rare cazuri de pitiriazis rozat în cadrul familiilor. Nu este considerată o boală contagioasă, chiar dacă etiologia este ușor confuză. Nu se recomandă carantina.

Cât durează boala?

Afecțiunea cutanată este autolimitată. Evoluția bolii durează în medie 6-8 săptămâni cu sau fără tratament, dar există cazuri la care boala a persistat și 6 luni. Senzația de mâncărime a pielii poate persista fără un tratament adecvat.

Când să consult un dermatolog?

Apariția pe piele a unor pete roșii, cu senzație de mâncărime sau nu, trebuie să ne îndemne la o consultație dermatologică. Astfel putem face un diagnostic diferențial corect între această boală de piele relativ banală și alte patologii cutanate, cum ar fi eczema, psoriazisul sau infecțiile micotice (ciuperca de piele).

Sfaturi utile

  • Evitarea băilor fierbinți.
  • Evitarea supraîncălzirii – aceasta poate accentua eritemul și senzația de prurit.
  • Evitarea gelurilor de duș sau a săpunurilor agresive. Folosirea doar a celor care nu usucă pielea.
  • Consultarea unui medic dermatolog, pentru siguranța diagnosticului și a tratamentului.
Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Iulia

Buna ziua. In urma cu 1 luna si jumatate am fost diagnosticata cu pitiriazis rozat. In urma cu cateva zile m-am confruntat cu prurit pe abdomen si aparitia altor bubite rosii. Mi s-a spus ca este o alergie,altul ca ar fi recidivat pitiriazisul datorita alimentatiei nesanatoase .Petele vechi sunt pe cale de disparitie.

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Este foarte greu de spus dacă vorbim tot despre pitiriazis rozat sau despre altceva. Pitiriazisul nu recidivează datorită alimentației nesănătoase, în schimb, pot să apară alte boli, cum ar fi urticaria postalimentară. Sfatul meu ar fi sa mergeți la un consult medical, la cel mai apropiat medic dermatolog, pentru a putea pune un diagnostic de certitudine și în acest fel să beneficiați de cel mai bun tratament. O zi frumoasa!

Marilena

Buna seara.Mi au aparut cateva pete mici pe abdomen si am fost la un doctor de familie.Mi a zis ca am pitiriazis versicolor si mi a dat gel de dus mediket si clotrimazol. Apoi mi au aparut pe maini si gat,iar dupa ce folosesc gelul di clotrimazol mi se pare ca se inrosesc mai tare , iar pe gat am mancarimi. E normal?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Da, poate fi o reactie normala. Dar in acelasi timp exista multe boli de piele care seamana. Pentru a va putea oferi un raspuns clar, ar fi nevoie sa va vad. O zi frumoasa!

Ai o nelămurire despre Pitiriazisul Gibert?
Scrie întrebarea ta mai jos!