Herpesul tip I

Infecția cu virusul herpetic I (HSV-1)

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Infecția cu virus herpes simplex tip 1 (HSV1) este o infecție virală asociată frecvent cu afectare orală și leziuni la nivelul feței. Cu toate acestea, virusul se poate inocula oriunde pe piele sau pe mucoase.

HSV1 afectează în general sugarii și copiii. În zonele supraaglomerate sau în țările subdezvoltate, aproape toți copiii sunt infectați cu virusul herpetic tip 1 până la vârsta de 5 ani.

Infecția virală se transmite prin contact direct sau indirect cu o persoană care are infecția activă, fiind infecțios până la 7-12 zile. Perioada de incubare, adică durata până când apare boala este de 2-12 zile

După producerea unei infecții virale primare, virusul serpes simplex tip 1 (HSV1) rămâne la nivelul rădăcinii dorsale a nervilor senzitivi din zona afectată. În timpul unei recurențe, virusul herpetic urmează traiectul nervilor afectați si ajunge la piele sau mucoase, unde se multiplică, producând leziunile clinice. După fiecare episod de recidivă, virusul rămâne latent la nivelul nervilor senzitivi, pe toată durata vieții.

Infecția HSV este contagioasă, din acest motiv virusul se poate inocula în alte locuri, ceea ce determină apariția de noi leziuni. Acest fapt este favorizat de leziuni cutanate minore, de exemplu transmiterea virusului herpetic la sugari, de la gură la degete.

Cum se manifestă clinic infecția herpetică tip 1

Infecția primară herpes simplex

Infecția primară a HSV1 este în general ușoară, chiar subclinică - adică cel mai frecvent trece neobservată. Cu toate acestea, există persoane care fac infecția primară mai agresiv, mult mai dureros decât recidivele.

În general se manifestă la nivelul buzelor, limbii,mucoasa bucală și gingiilor la copii mici, prin inflamarea, înroșirea și sângerarea spontană sau la un mic traumatism. Pot apărea vezicule mici pe limbă sau gât, care evoluează spre mici ulcerații. Aceste zone devin foarte dureroase, ceea ce face foarte dificilă alimentarea copiilor sau băutul de lichide. Asociat acestor simptome, apare febra și agitația, precum și inflamarea ganglionilor limfatici. Febra scade în decurs de 2-3 zile și recuperarea este totală în decurs de 2 săptămâni.

Herpes simplex recurent

După producerea infecției primare HSV1, imunitatea organismului poate menține sub control infecția latentă. Există cazuri care nu dezvoltă infecții recurente, cu toate că au fost infectați. În aceeași idee, există cazuri care dezvoltă infecții recurente frecvente, determinate de o imunitate slabă - adică organismul nu este capabil să mențină sub control infecția virală.

Recurențele se manifestă ca și vezicule grupate, restrânse pe o zonă mică, pe un fond eritematos, apărute într-un timp relativ scurt (poate fi chiar una - două ore) de la apariția senzației de mâncărime, usturime sau arsură.  În general afectează joncțiunea muco-cutanată, adică zona buzelor. Acestea se vindecă fără cicatrici în aproximativ o săptămână.

Recurențele sunt favorizate de:

 • trauma minora
 • infecții acute de căi respiratorii aeriene superioare
 • expunere la soare
 • factori hormonali 
 • stres

Posibile complicații în urma infecției herpes simplex

 • Majoritatea infecțiilor virale se vindecă fără probleme. Cu toate acestea, unele se pot complica, în special la persoane cu imunitate scăzută.
 • infecția ochilor - poate determina inflamarea și înroșirea pleoapelor, inclusiv ulcerații 
 • infecția gâtului - poate face alimentația foarte dificilă datorită durerii mari
 • Eczema herpeticum - la persoane cu dermatită atopică sau alte boli genetice care determină fragilitatea pielii, virusul herpetic poate determina o infecție pe o suprafață mare
 • Eritem multiform - una dintre cauzele principale ale eritemului multiform o reprezintă infecția cu virus herpes simplex
 • Afectarea sistemului nervos central - poate duce la inflamația unor nervi, producând inclusiv paralizie la nivelul unor mușchi

Tratamentul infecției virale se face cu medicamente antivirale, eliberate pe bază de prescripție medicală, doar după ce diagnosticul a fost stabilit de către un medic. Cremele antivirale sunt eficiente doar dacă sunt folosite cât mai rapid după apariția prodromului - senzația de usturime, mâncărime sau arsură și sunt ineficiente după apariția clinică a infecției.

Există cazuri care necesită o doză de tratament antiviral pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a preveni recidivele. De asemenea, protecția cu creme de protecție solară adecvate poate preveni recurențele.

Medicul dermatolog poate stabili un tratament corect, care efectuat la timp poate preveni apariția unor complicații și poate scurta durata infecției active cu virus herpes simplex.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Georghe

Bună seara spuneți va rog e foarte grav rezultalele acestei analize . herpes simplex tip 1 (HSV1) - Anticorpi IgG Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA) 8.1 Index <0.6: Negativ >=0.6 si < 1.0: Echivoc >=1: Pozitiv

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. IgG arata ca ati avut infectia cu herpes simplex (majoritatea oamenilor au avut aceasta infectie). Nimic grav

Ai o nelămurire despre Herpesul tip I?
Scrie întrebarea ta mai jos!