de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Candidoza este o infecție determinată de levuri, o formă de ciupercă (candida albicans), care aparține florei microbiene normale a cavitații bucale, gastrointestinale și organelor genitale externe.

Atunci când apare un dezechilibru la nivelul florei microbiene normale, candida albicans se înmulțește  și devine patogenă.

Exista mai mulți factori predispozanți, precum: diabetul zaharat,obezitatea, tratamentul cu antibiotice, administrarea de corticoizi sau contraceptive orale, sarcina, scăderea imunitații, infecția HIV/SIDA etc.

În candidoza bucala, exista depozite albicioaselocalizate în gură și pe limbă, cu o senzație de usturime - un gust amar. Aceste depozite albicioase pot fi îndepărtate ușor, ceea ce ajută la diagnosticul diferențial cu alte potențiale boli (lichen plan bucal, leucoplazie). În cazurile grave, candida se poate extinde și la nivelul faringelui și esofagului. Această extindere masivă are loc în special la persoane cu imunitate scăzută.

Candidoza genitală


În candidoza genitală există scurgeri albicioase, cu aspect brânzos și depozite albe, cu senzație de usturime, arsură și mâncarime. Aceste simptome au intensitate diferită, în funcție de gravitatea infecției.
Cel mai frecvent, candidoza genitală apare după administrarea antibioticelor, în perioadele de imunitate scăzută sau după contact sexual neprotejat cu o persoană care prezintă semnele unei infecții candidozice. Apariția candidozei la scurt timp după un contact sexual neprotejat face ca această infecție să fie catalogată ca și o boală cu transmitere sexuală.


La nivelul pliurilor inghinale, submamare, interfesiere sau interdigitale (cel mai frecvent la nivelul mâiniilor), tegumentul este roșu, iritat, deseori cu fisuri dureroase, cu sau fără depozite albe.  
La copii și la vârstnici cu incontinență, există o formă de candidoză de scutece.

Cum prevenim candidoza?


Pentru a preveni o candidoza, exista câteva reguli:
 scaderea in greutate
folosirea probioticelor în timpul administrării antibioticelor
scăderea cantității dulciurilor, a zahărului și menținerea unui glicemii în limite normale
menținerea uscată a pliurilor cutanate (inghinal, submamar, interdigital, interfesier)
pentru femei  -  toaleta intimă se va efectua antero-posterior, adică de la nivel genital spre fese
evitarea raportului sexual neprotejat (fără prezervativ) cu persoane care prezintă simptomele menționate mai sus

Tratamentul candidozei se face cu antimicotice, topice (soluții sau creme - în funcție de localizare) sau tablete – pentru cazurile mai severe.

Dacă prezentați simptomele sus menționate este nevoie să vă prezentați la un consult dermatologic, pentru a beneficia de tratament adecvat, adaptat situației, pentru evitarea complicațiilor ulterioare.Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Caloian sorina

Buna ziua. Ma confrunt cu aceasta candida de 3 ani si nu stiu ce sa mai fac.am incercat toate tratamentele posibil si tot recidiveaza... as dori o consultatie,daca se poate. Adresa mea de EMAIL este caloiansorina@yahoo.com multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua. Din pacate nu va pot ajuta cu o consultatie, deoarece nu mai consult in Romania.

Ai o nelămurire despre ?
Scrie întrebarea ta mai jos!