Programări la +4 0757 578 883

17 septembrie - 14 octombrie

În perioada 17.09 - 14.10.2019 voi fi indisponibil pentru consultații sau programări telefonice. Poți lua legătura cu mine prin email la adresa contact@danlazar.ro sau pe WhatsApp (+4 0740 918 234), urmând să îți răspund de îndată ce pot.

Pentru a programa o consultație te rog să iei legătura cu colegii mei de la clinica din Cluj-Napoca - DERMAFAM +4 0757 578 883 sau clinica din Satu Mare - Clinica Star Medica +4 0361 426 926.

Îți mulțumesc pentru înțelegere!

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Candidoza este o infecție determinată de levuri, o formă de ciupercă (candida albicans), care aparține florei microbiene normale a cavitații bucale, gastrointestinale și organelor genitale externe.

Atunci când apare un dezechilibru la nivelul florei microbiene normale, candida albicans se înmulțește  și devine patogenă.

Exista mai mulți factori predispozanți, precum: diabetul zaharat,obezitatea, tratamentul cu antibiotice, administrarea de corticoizi sau contraceptive orale, sarcina, scăderea imunitații, infecția HIV/SIDA etc.

În candidoza bucala, exista depozite albicioaselocalizate în gură și pe limbă, cu o senzație de usturime - un gust amar. Aceste depozite albicioase pot fi îndepărtate ușor, ceea ce ajută la diagnosticul diferențial cu alte potențiale boli (lichen plan bucal, leucoplazie). În cazurile grave, candida se poate extinde și la nivelul faringelui și esofagului. Această extindere masivă are loc în special la persoane cu imunitate scăzută.

Candidoza genitală


În candidoza genitală există scurgeri albicioase, cu aspect brânzos și depozite albe, cu senzație de usturime, arsură și mâncarime. Aceste simptome au intensitate diferită, în funcție de gravitatea infecției.
Cel mai frecvent, candidoza genitală apare după administrarea antibioticelor, în perioadele de imunitate scăzută sau după contact sexual neprotejat cu o persoană care prezintă semnele unei infecții candidozice. Apariția candidozei la scurt timp după un contact sexual neprotejat face ca această infecție să fie catalogată ca și o boală cu transmitere sexuală.


La nivelul pliurilor inghinale, submamare, interfesiere sau interdigitale (cel mai frecvent la nivelul mâiniilor), tegumentul este roșu, iritat, deseori cu fisuri dureroase, cu sau fără depozite albe.  
La copii și la vârstnici cu incontinență, există o formă de candidoză de scutece.

Cum prevenim candidoza?


Pentru a preveni o candidoza, exista câteva reguli:
 scaderea in greutate
folosirea probioticelor în timpul administrării antibioticelor
scăderea cantității dulciurilor, a zahărului și menținerea unui glicemii în limite normale
menținerea uscată a pliurilor cutanate (inghinal, submamar, interdigital, interfesier)
pentru femei  -  toaleta intimă se va efectua antero-posterior, adică de la nivel genital spre fese
evitarea raportului sexual neprotejat (fără prezervativ) cu persoane care prezintă simptomele menționate mai sus

Tratamentul candidozei se face cu antimicotice, topice (soluții sau creme - în funcție de localizare) sau tablete – pentru cazurile mai severe.

Dacă prezentați simptomele sus menționate este nevoie să vă prezentați la un consult dermatologic, pentru a beneficia de tratament adecvat, adaptat situației, pentru evitarea complicațiilor ulterioare.Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre ?
Scrie întrebarea ta mai jos!