Programări la +4 0757 578 883

17 septembrie - 14 octombrie

În perioada 17.09 - 14.10.2019 voi fi indisponibil pentru consultații sau programări telefonice. Poți lua legătura cu mine prin email la adresa contact@danlazar.ro sau pe WhatsApp (+4 0740 918 234), urmând să îți răspund de îndată ce pot.

Pentru a programa o consultație te rog să iei legătura cu colegii mei de la clinica din Cluj-Napoca - DERMAFAM +4 0757 578 883 sau clinica din Satu Mare - Clinica Star Medica +4 0361 426 926.

Îți mulțumesc pentru înțelegere!

Tratamentul definitiv al unghiei încarnate

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Unghia încarnată este un motiv de îngrijorare datorită durerii intense care apare la nivelul unghiei și a țesutului periunghial. Cel mai frecvent, unghia încarnată se manifestă la nivelul degetelor mari de la nivelul picioarelor (haluce). Această boală poate afecta pe oricine, de la copii până la vârstnici și de cele mai multe ori are episoade recidivante, în lipsa tratamentului.

Cum se manifestă

Când vorbim de unghia încarnată, de la început ne gândim la o unghie inflamată, roșie, dureroasă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului ca unul sau ambele colțuri ale unghiei sunt înglobate în țesutul moale din jurul unghiei, ceea ce determină o inflamație puternică, o înroșire a zonei respective, un edem intens a țesutului moale periunghial, eventual complicat cu o infecție cutanată (panarițiu). Toate aceste lucruri determină creșterea presiunii pe țesuturile din jurul unghiei, ceea ce va fi destul de dureros. Pe măsură ce inflamația continua, pot să apară diverse secreții, inclusiv secreții purulente.

De cele mai multe ori, unghia încarnată are o evoluție ciclică, cu perioade de durere și inflamație intensă, precum și perioade în care zona se calmează. Desigur, această inflamație se poate complica cu infecția țesuturilor periunghiale. Fără tratament, evoluția este cronică și sunt slabe șanse să se vindece.

Tratamentul unghiei încarnate

Tratamentul unghiei încarnate este foarte simplu și constă intr-o excizie chirurgicală a colțurilor unghiei, urmată de electrocauterizare și aplicarea unei soluții numită fenol, cu scopul de a distruge rădăcina unghiei de la nivelul colțurilor. Acest tratament are scopul de a face unghia să crească drept, fără să mai aibă colțuri care să intre în țesutul periunghial.

Dacă nu se respectă acești pași, șansele sunt foarte mari ca unghia să crească la fel și să se încarneze. De exemplu, dacă unghia încarnată este tratată greșit prin avulsia (smulgerea) unghiei, fară să se distrugă rădăcina colțurilor prin cei 3 pași menționați, șansele sunt aproap 100% să se încarneze din nou, de îndată ce colțurile unghiei vor ajunge la țesutul periunghial.

După efectuarea cu succes a tratamentului, putem spune că unghia încarnată tratată prin cei 3 pași, va crește drept și nu se va mai reface.

Pentru a rezolva chirurgical corect  această afecțiune, este nevoie de o consultație în care să discutăm despre alte eventuale boli asociate (exemplu, diabetul zaharat întârzie vindecarea), perioada de recuperare și modalitatea de pansament mai departe.

Cum se realizează operația

Operația se face în anestezie locală și se realizează prin infiltrarea unui anestezic în țesutul periunghial de la nivelul degetului afectat. Această infiltrare se face foarte lent, pentru a nu fi dureroasă. Practic, în general singura durere care se simte în timpul operației este prima înțepătură de ac, de când se începe infiltrarea anestezicului. După aceasta, se simte că degetul se umflă, eventual se simte o ușoară tensiune, dar fără durere.

După ce a fost anesteziat degetul, se dezinfectează, apoi se excizează chirurgical colțul sau colțurile afectate, împreună cu rădăcina laterală a unghiei. 

Următoarea etapă este electrocauterizarea locului de unde am scos rădăcina unghiei, precum și eventual refacerea șanțului periunghial.

Al treilea pas în tratamentul unghiei încarnate, care ne oferă încrederea că unghia nu va recidiva și că va crește drept pe viitor, este fenolizarea rădăcinii unghiei. Fără acest ultim pas, șansele sunt mari ca unghia afectată să recidiveze, deoarece matricea (rădăcina unghiei) nu a fost distrusă de tot.

Logic, dacă rădăcina unghiei nu a fost tratată corect, unghia încarnată se va reface.

După terminarea tratamentului, unghia se pansează cu un pansament special, care ajută să nu se lipească compresele de zona tratată, apoi se pun comprese sterile. Cu siguranță este nevoie să veniți cu pantofi mai largi, deoarece pansamentul este mai mare și va fi greu să intre piciorul în pantofi.

Datorită fenolizării, pasul necesar în distrugerea unghiei încarnate, se distruge puțin și din pielea care înconjoară unghia. Acest fapt va determina un exudat (o secreție) destul de abundent pentru câteva săptămâni. Acest lucru este oarecum de așteptat și nu reprezintă o suprainfecție. O parte din exudatul respectiv poate să persiste până la 6 săptămâni, ceea ce înseamnă că vindecarea per total a unghiei încarnate poate dura până la 6 săptămâni. Legat de partea cu pansamentul operației, partea cea mai dificilă este în primele 3-5 zile, deoarece în această perioadă curg mai abundent secreții, precum și ocazional sânge.

Riscurile cele mai mari sunt imediat post chirurgical, precum și în primele 3-5 zile. Aceasta este perioada în care e nevoie de o dezinfecție mai strictă, de antiinflamatorii (Ibuprofen) și eventual, dacă este cazul, de antibiotice. Toate aceste lucruri sunt discutate înainte de a efectua operația, pentru a aface o evaluare a riscurilor operatorii. De asemenea, înaintea operației se discută și eventualele diagnostice diferențiale.

Operația durează estimativ o oră pentru o unghie. Este efectuată în regim ambulator (adică nu este nevoie de internare) și este nedureroasă, atât intra operator cât și post operator.

Rezolvarea chirurgicală este foarte simplă, nedureroasă, fără recidivă și vă ajută să scapați definitiv de unghia încarnată. Tratamentul chirurgical este singurul tratament definitiv al unghiei încarnate.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre ?
Scrie întrebarea ta mai jos!