Cancerul de piele (melanom)

Tot ce trebuie să știm despre melanom

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Ce este melanomul?

Melanomul este o formă de cancer de piele cu malignitate ridicată. Expunerea la soare (radiaţii ultraviolete) şi fondul genetic (antecedente de cancer de piele în familie) reprezintă principalii factori de risc.

Diagnosticul melanomului

Diagnosticul melanomului, în special pentru stadiile incipiente, poate fi destul de dificil chiar si pentru un dermatolog experimentat. Din acest motiv, autoexaminarea – examinarea atentă a pielii, atenţionarea dermatologului asupra apariţiei diverselor pete maronii, negre sau roşii, precum şi modificarea unor aluniţe (formă, culoare, dimensiune, prurit sau sângerează) reprezintă un pas important în lupta contra cancerului de piele.

Rolul dermatoscopiei

Una dintre cele mai bune metode de diagnostic a melanomului o reprezintă dermatoscopia. Pentru aluniţele cu potenţial risc de malignizare se preferă dermatoscopia computerizată, prin care se urmareşte evolutia în timp a fiecărei aluniţe. Astfel se pot surprinde modificări minime, care nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar excizia se poate face în timp util, cu şanse maxime de reuşită. Diagnosticul final de melanom se pune doar după excizie şi verificare la microscop.

Tratamentul chirurgical al melanomului

Tratamentul de primă intenţie al melanomului, indiferent de stadiul în care se află, este excizia chirurgicală, facută de către un dermatolog cu experienţă din punct de vedere chirurgical. În general, excizia constă în 2 etape: 

Prima etapă reprezintă excizia cu margini de sigurantă, adică se scot câţiva milimetri din ţesutul sănătos de lângă melanom. Tumora se trimite la histopatolog pentru verificare la microscop – de preferat la un anatomopatolog cu experienţă privind cancerul de piele.

A doua etapă este personalizată şi diferă de la caz la caz. În funcţie de rezultatul histopatologic şi de adâncimea melanomului, este necesară a doua intervenţie chirurgicală. Aceasta se face în jurul cicatricii, după protocoalele internaţionale privind melanomul.
Dacă este o formă avansată (adâncime mai mare de 1 mm), tratamentul poate fi completat cu excizii mai largi (se scot vase limfatice) sau chiar cu Interferon. Aceste tratamente se fac DOAR pe baza protocoalelor internaţionale de tratament al melanomului. Dacă facem terapii mai complexe, operaţii mai largi, chiar dacă nu sunt indicate, NU înseamnă ca se reduce riscul de malignizare, in schimb pacientul este expus la efecte adverse fără beneficii suplimentare.

Contrar credinţei populare, melanomul „NU are rădăcini” şi poate fi tratat, dacă este prins într-un stadiu incipient, prin operaţii simple, cu riscuri minime.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Cancerul de piele (melanom)?
Scrie întrebarea ta mai jos!