Petele de bătrâneţe

Despre keratoza seboreică senilă și tratamentul acesteia

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Veruca seboreică este o tumora cutanată benignă (necanceroasă), iar diagnosticul se face, de cele mai multe ori, clinic. Uneori, la cazuri incerte, este nevoie de o examinare numita dermatoscopie (o lupă specială care măreşte de 10 ori).

Pete de bătrâneţe? Nu neapărat…

Keratozele se înmulţesc odată cu vârsta, fiind foarte des întâlnite la persoanele trecute de 50 ani. Desigur, sunt şi persoane tinere care dezvoltă keratoze seboreice, manifestate sub forma unor pete maronii, localizate în special pe spate, faţă sau mâini – adică în zonele expuse la soare. Ocazional se pot irita şi devin pruriginoase.

Dacă apar foarte multe leziuni noi, intr-un timp relativ scurt şi sunt extrem de supărătoare datorită senzaţiei de mâncărime, este bine de ştiut că se pot asocia unui sindrom paraneoplazic. În acest caz consultul dermatologic ar trebui urmat de un screening oncologic.

Cum se tratează?

Tratamentul keratozelor este necesar la cele deranjante din punct de vedere estetic, traumatizate sau iritate. În funcţie de mărimea şi de forma keratozei, tratamentul poate consta în aplicare de azot lichid (crioterapie - îngheţarea keratozei), chiuretare, peeling chimic, electrocauterizare, distrugere prin laser. Aceste proceduri sunt minim invazive şi au risc minim de cicatrici.

Pentru cazurile incerte, keratoze traumatizate sau foarte mari, se preferă excizia chirurgicală, urmată de examen histopatologic (verificarea la microscop).

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Petele de bătrâneţe?
Scrie întrebarea ta mai jos!