Programări la +4 0740918234
Scoaterea alunițelor

Îndepărtarea chirurgicală a alunițelor (excizie nevi)

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog
Excizie chirurgicală aluniță

Alunițele sau nevii sunt tumori benigne care apar de obicei în copilărie și adolescență, stimulate de expunerea la soare. Acestea sunt leziuni comune ale pielii, fiecare persoană având cel puțin o aluniță.

Contrar concepţiei populare, scoaterea unei aluniţe în cadrul cabinetului dermatologic este o procedură sigură și nu favorizează sub nicio formă dezvoltarea cancerului de piele. Examinarea nevilor de către medicul specialist permite diagnosticarea din timp și tratarea unui eventual proces de malignizare incipient prin simpla excizare a aluniței suspecte.

Excizia chirurgicală efectuată de către medicul dermatolog, după un protocol bine pus la punct, urmată de controlul histopatologic al aluniţei este tratamentul de elecţie aplicat la cabinetul din Cluj-Napoca.

Tipuri de alunițe

Există o multitudine de tipuri de alunițe. În cadrul unui consult dermatologic puteți auzi de forme cum ar fi: nev congenital, albastru, Clark, eczematoid, epidermic, dermic, melanocitar, în halou, gigant, Reed, nev Spitz, Unna, verucos , spilus, atipic sau multe alte forme - însă această clasificare este mult mai importantă pentru medicul dermatolog decât pentru pacient.

Consider importantă pentru pacient clasificarea care influențează tehnica operației de excizie:

  • nev melanocitar
  • nev dermic

Nevul melanocitar este diferențiat prin pigmentul maroniu de la nivelul pielii, va fi excizat și suturat. Nevul dermic este caracterizat prin creștere în afara pielii, poate fi excizat printr-o tehnică mai simplă numită shave-excizie, fără să fie nevoie de sutură

O alta clasificare importantă pentru pacient este cea dată de rezultatul histopatologic:

  • nev benign (melanocitar, dermic și alte forme)
  • nev displazic

Nevul benign este o leziune comună care nu prezintă riscuri pentru sănătate. Nevul displazic este o aluniță care a suferit modificări și are indicație categorică de excizare pentru a evita o eventuală transformare a acestuia în melanom.

Ce riscuri pot implica alunițele?

Marea majoritate a alunițelor nu prezintă riscuri. Pentru a detecta orice risc de transformare a aluniței este nevoie de o monitorizare constantă, anuală a tuturor nevilor, serviciu care este de asemenea oferit în Cluj-Napoca de cabinetul dermatologic Dr. Dan Lazăr.

Alunițele mari, crescute în afara pielii, pot fi foarte ușor traumatizate ceea ce poate provoca sângerări. Dacă aceste leziuni nu sunt dezinfectate, se poate ajunge chiar la infecția pielii.

Traumatismele constante sau aplicarea de diverse substanțe cu scopul îndepărtării unei alunițe, poate cauza o inflamație gravă și risc de transformare malignă.

Riscul cel mai mare al alunițelor este de a se modifica, de a deveni nevi atipici, cu risc foarte mare de transformare în melanom - cea mai agresivă formă de cancer de piele. Din acest motiv, orice modificare a unei alunițe în sensul de asimetrie, margini neregulate, culori multiple, diametru mare sau creștere în dimensiuni trebuie să tragă un semnal de alarmă, iar acel nev trebuie examinat dermatoscopic cât mai rapid și excizat dacă se impune acest lucru. Cartografierea și înregistrarea anterioară a alunițelor atipice permite identificarea lor mai ușoară în timpul dermatoscopiei.

Îndepărtarea alunițelor prin excizie

Preoperator

La cabinetul dermatologic localizat în Cluj, intervenția este întotdeauna precedată de o discuție cu medicul dermatolog Dr. Dan Lazăr pentru a întelege ce implică procedura, respectiv examinarea zonei de interes cu ajutorul dermatoscopului.

Este obligatoriu să informaţi medicul de eventualele boli de care suferiţi, posibile alergii, precum şi de medicamentele luate în ultimele două săptămâni dinaintea operației. În cazul unor boli asociate poate fi necesară premedicaţia sau în cazul administrării unor medicamente care subţiază sângele, se impune amânarea intervenţiei chirurgicale.

Întrucât procedura implică administrarea de anestezic local, este indicat să mâncaţi înaintea intervenției pentru a evita o criză hipoglicemică.

Desfășurarea intervenției la cabinetul din Cluj-Napoca

Timpul necesar operației poate varia de la 30 de minute până la o oră în funcție de tipul, localizarea și mărimea leziunii.

Intervenția se face sub anestezie locală, cu xilină 1% sau 2%, la care se poate adăuga adrenalină.

Marginile clinice de siguranţă cu care se excizează aluniţa sunt mici.

Sutura poate fi facută fir cu fir, fir continuu sau intradermică iar tehnica acesteia este stabilită ulterior exciziei. Peste sutură se aplică un pansament special, steril.

Ca o măsură de precauție, piesa excizată (chiar şi la îndepărtarea nevilor în scop estetic) este trimisă spre examinare microscopică la unul din laboratoarele specializate din Cluj. În urma rezultatului histopatologic, poate fi necesară o nouă intervenţie chirurgicală în situația în care se pune diagnosticul de cancer de piele - conform unui protocol internațional, bine stabilit.

Postoperator

Timpul necesar recuperării postoperatorii diferă în funcție de tipul, localizarea și de mărimea leziunii. În majoritatea cazurilor este necesară schimbarea pansamentului de către medic a doua zi după intervenție.

Pentru alunițele care nu prezintă riscuri și nu necesită sutură în urma excizării, cel mai probabil va fi nevoie de control postoperator la eliberarea rezultatului histopatologic.

În cazul alunițelor care necesită fir de sutură, poate fi nevoie de control a doua zi. În funcție de evoluție, medicul dermatolog va decide necesitatea unui nou control până la scoaterea firelor de sutură. Îndepărtarea firelor de sutură se face la 7 - 14 zile în funcție de localizarea exciziei.

Pentru a preveni apariția unor complicații (cum ar fi infecţia sau mărirea cicatricii), este obligatoriu să respectați recomandările medicului și să vă prezentați la cabinetul de dermatologie în ziua stabilită pentru controlul postexcizie.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Întrebări de la cititori

Anita G

Buna ziua. As vrea sa indepartez doua alunite de pe fata. Se poate si in clinica din Satu Mare?

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Da, intervenția se poate face și la clinica Star Medica. Vă rog să mă contactați fie telefonic, fie prin intermediul formularului de contact pentru a programa o consultație. Cu stimă

Gabriel

Bună ziua! Am in zona capului un semn din naștere. În urmă cu câțiva ani a fost agățat la frizer și în locul acela a apărut ceva că o pungă cu sânge de mărimea unui bob de fasole. Acum doi ani, la dermatolog mi-a spus că e un nev seboreic. Se poate opera la clinica dumneavoastră din Cluj?

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Da, vă pot vedea și pot efectua intervenția la cabinetul din Cluj. Vă rog să mă contactați și vom stabili împreună o vizită la cabinet. În primul rând va trebui să vă consult să văd exact despre ce este vorba. Cu stimă

Lazar Andrea

Va rog sa ma sfatuiti, vreau sa ma operez la 2 nevi pigmentari, pe fata. Doctorul spune ca prin excizie chirurgicala se face fiindca lasa semne mai fine fata de laser sau radiofrecventa. Asa este? In pozele dvoastra pozele din zona fruntii si sub buza prin ce metoda s-au facut?

Dr. Dan Lazăr

Bună ziua! Alunițele din pozele de pe site au fost excizate laser. Tehnica de excizie cea mai potrivită este stabilită de medic în funcție de tipul și dimensiunea aluniței. Din păcate nu vă pot recomanda un anumit tip de operație decât în urma unui consult. Cu stimă

Gherman Dacian

Bună ziua !Am 2 aluniţe pe faţă una mare si una mai mică. Nu am probleme cu ele adica sangerare sau durere. Si vreau sa le scot in scop estetic. Am riscul sa fac cancer de piele?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Excizia alunițelor nu va stimula transformarea lor în cancer de piele. Important este să se facă examinarea histopatologică, pentru a verifica alunițele respective.Ipotetic vorbind, chiar dacă ar fi vorba de alunițe periculoase, tratamentul pentru ele constă în excizie și examinare histopatologică. O zi frumoasa!

Marina preda

Buna, am o aluniță pe picior in partea din spate, care vizual ma deranjează ffff tare. Nu este scoasă in exterior, este un semn care arată ca un fel de “pată”! Acestea se pot scoate ? Mulțumesc

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Bineinteles ca poate fi operat nevul respectiv. Important este sa fie verificat dermatoscopic inainte, pentru a vedea daca este sau nu vreo problema cu el. Apoi se poate face operatia si, bineinteles, se trimite pentru examinarea histopatologica, ca sa fim siguri ca este totul bine cu alunita. Cu stima

Liviu

Buna ziua, Sunt din Brașov. Am peste 200 de alunite pe corp si sunt foarte stresat de lucrul asta. Pot să le scot pe toate. Precizez că ideal ar fii dacă se poate cu laser pentru ca e mai putin invaziv. Aveti clinica si in Brasov? Va multumesc!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Avand in vedere ca aveti atatea alunite, nu se justifica sa le indepartati pe toate. Cel mai important este sa le monitorizati constant, dermatoscopic https://www.danlazar.ro/sanatate-piele/dermatoscopie/. Daca sunt alunite care se modifica dermatoscopic, acele alunite merita indepartate. Excizia laser pote fi efectuata doar pentru anumite forme de alunite, in principiu cele care sunt iesite in relief. Alunitele care sunt la nivelul pielii nu pot fi operate laser, doar chirurgical clasic. In Brasov nu va pot ajuta, dar sunt sigur ca am colegi in apropiere, care sa va ajute :). O zi frumoasa!

Andrei

Buna ziua! Am fost la un medic dermatolog acum un an cu o aluniţa şi mi-a spus ca este nev pigmentat. Am riscul sa fac de la asa ceva cancer sau sa fie deja cancerigena, daca nu aşi putea să o scot fără nici o problemă? Mulţumesc frumos!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Daca ati fost la un control si alunita a fost verificata dermatoscopic, avand diagnosticul de nev melanocitar pigmentat, totul este ok. Pentru acest diagnostic se impune un control general, dermatoscopic, anual - valabil, de altfel, pentru toate alunitele normale. Daca doriti sa excizati acea alunita, o puteti face fara probleme. Important este sa fie trimisa pentru analiza histopatologica, ca sa fim siguri ca e totul ok cu alunita. Nu se va transforma in cancer de piele datorita operatiei. Sper ca v-am fost de folos! O zi frumoasa!

Bute Mirela

Pentru diagnosticul nev epidermic verucos,congenital prin extirpare risc cancer de piele?Extirparea se va efectua printr-o mică operație urmată de sutura

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Nu exista risc de cancer de piele datorita operatiei. Important este sa fie trimis pentru examinare histopatologica. Multa sanatate!

AndreB

Buna ziua! Am doua semne in partea dreapta a gâtului si as dori sa le scot ,deoarece nu arata ,estetic vorbim,prea bine si pe deasupra de multe ori le am atins din greseala, as dori ,aproximativ sa mi spuneti ,va rog frumos , cam ce suma ar implica treaba asta :) multumesc

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Este foarte greu sa va spun ce suma implica, deoarece nu stiu diagnosticul si, drept urmare, tratamentul. Ca sa va pot face o evaluare corecta si pentru a va putea oferi optiuni de tratament, ar trebui sa veniti la o consultatie - pretul acesteia fiind de 100 ron in Satu Mare, respectiv 150 ron in Cluj-Napoca.

Alin Muntean

Bună ziua am fost la dermatolog cu o aluniţa si mi-a pus diagnosticul de nev pigmentar. I-am zis ca vreau să o indepartez cu laserul si mi-a răspun ca daca o îndepărtează cu laserul am posibilitatea de a face cancer, iar dacă o scote cu bisturiul nu. De ce fac cancer daca o scot cu laser-ul? Mulţumesc frumos!

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Din punctul meu de vedere nu veti face cancer de piele de la excizia laser. Poate fi in acest moment o suspiciune de nev atipic, care nu poate fi exciziat laser - si probabil din acest motiv ati primit recomandarea de excizie clasica.Sau poate este o forma de alunita la nivelul pielii, care din nou, nu poate fi excizata laser, deoarece este riscul sa ramana fragmente din ea in piele sau sa nu poata fi analizata histopatologic, ceea ce poate da o recidiva, adica refacerea alunitei. Sper ca v-am lamurit cat de cat :)

Gerocz Krisztina

Buna ziua .Am doua Chiar 3 alunite pe fata ce ma deranjeaza foarte tare,se tot fac cosuri sub ele.As-I dori sa mi le extirpati....Dar o sa stau doar 2 sapramani In tara Din 22 august.Cum de procedeaza,cat ma va costa aceasta interventie si daca pe langa anestezie locala se poate da ma si adormiti in timpul interventiei

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Sa stiti ca nu se justifica potentialele riscuri ale anesteziei generale pentru excizia unor alunite. Anestezia locala este suficienta, nedureroasa - eventual un usor disconfort, si eficienta pentru ce aveti nevoie. Din punct de vedere al pretului, este foarte greu sa va raspund, avand in vedere ca nu stiu exact despre ce este vorba. Prima data ar trebui sa veniti pentru o evaluare, ca sa vedem despre ce este vorba si sa va pot spune exact care procedura de excizie vi se potriveste cel mai bine (electrocauterizare, ecizie chirurgicala clasica, excizie laser). Legat de cum se procedeaza, gasiti toate aceste informatii in articolul respectiv. Daca aveti alte nelamuriri, va rog sa ma sunati. Cu stima, Dan Lazar.

Mirela

Buna ziua. Mi-a aparut o alunita rosie si in relief ,de dimensiunea unui bob de grau. Mi s.a recomandat scoaterea ei. Tinand cont ca a aparut din senin in urma cu 3 luni ,va rog sa imi spuneti care ar fi posibilitatea de a fi una cu risc crescut? Ar fi indicat sa o scot cat mai repede?

Dr. Dan Lazăr

Buna ziua! Nu am cum sa va pun un diagnostic din ceea ce-mi spuneti, astfel incat sa va pot spune daca este sau nu o problema . S-ar putea sa fie un hemangiom, care este total benign, fara nici o problema. Dar in acelasi timp exista lucruri grave care arata la fel. Ideal ar fi sa va vada un dermatolog, ca sa se uite dermatoscopic. Sigur nu se agraveaza daca o operati si o trimiteti la evaluarea histopatologica (daca este cazul de asa ceva).

Ai o nelămurire despre Scoaterea alunițelor?
Scrie întrebarea ta mai jos!