Protecția solară

Protejează-ți pielea! Folosește crema de fotoprotecție

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog

Când stăm la soare?

Cu toții ne expunem la soare. Când mergem în vacanță, fie la plimbare, când conducem sau când stăm la o terasă. Chiar dacă nu realizăm acest lucru de fiecare dată, expunerea la soare este constantă, iar radiațiile ultraviolete ne afectează chiar și în zilele răcoroase.

Ce sunt radiațiile ultraviolete

Există 2 tipuri de radiații ultraviolete care ne afectează direct pielea și ambele sunt responsabile de apariția cancerului de piele:

  • UVA - aceasta penetrează pielea în profunzime. Ea determină îmbătrânirea cutanată.
  • UVB – responsabilă de majoritatea arsurilor solare.

Ce se întâmplă cu pielea la soare?

Prin expunerea la soare, atât radiațiile UVA cât și UVB pot distruge ADNul celular, ducând la modificări intracelulare, ceea ce în timp, poate determina o formă de cancer de piele.

Arsura solară

În special pe durata vacanțelor, marea majoritate avem obiceiul de a sta la soare mai mult decât trebuie. Cel mai frecvent, în aceste momente apar arsurile solare.

Apariția unei arsuri solare, chiar și o dată la câțiva ani, poate crește riscul de a dezvolta melanom, o formă de cancer de piele foarte agresivă.

Cum să ne protejăm pielea

Fără soare, nu ar mai fi vacanță! Cum am putea să ne expunem protejat la soare?

Metoda cea mai eficientă de a sta la soare și a ne proteja pielea în același timp constă în combinația de umbră, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiații UV și aplicarea constantă și eficientă a cremelor fotoprotectoare.

Limitarea expunerii la soare între orele 11-16 este necesară. Aceasta este perioada în care radiațiile UV sunt cele mai puternice, motiv pentru care ar trebui să ne adăpostim la umbră.

Cremele de fotoprotecție

Alegerea unei creme de fotoprotecție poate fi o sarcină dificilă, având în vedere toate produsele din comerț. Este important ca acea cremă aleasă să conțină filtru UVB, precum și filtru UVA, să fie de calitate și să fie adaptată tenului (de exemplu, pacienții cu ten acneic își agravează acneea prin folosirea pe față a unei creme neadecvate).

Factorul de protecție inscripționat pe ambalaj ar trebui sa fie de minim SPF15, în funcție de tipul de ten.

Pentru a fi eficientă, crema se reaplică ori de câte ori este necesar, minim din 2 în 2 ore atunci când ne expunem la soare. Atunci când suntem la piscină, crema se reaplică după fiecare baie, într-o cantitate suficientă.

Cum ne poate ajuta un medic dermatolog

Înainte de a ne expune la soare, ar fi indicată o examinare atentă a pielii sau chiar dermatoscopie, pentru a stabili daca există sau nu alunițe atipice – care au indicație de a limita expunerea la soare și de a folosi creme cu factor de protecție înalt.

Alegerea cremei potrivite poate reprezenta un alt motiv de a consulta un specialist. Iar atunci când am exagerat cu expunerea la soare, cu siguranță este un motiv bun de a fi tratați de către un medic specialist dermatolog.

În ultimii ani a crescut alarmant numărul persoanelor diagnosticate cu melanom – cea mai agresivă formă de cancer de piele, iar principala cauză este expunerea intensivă, intermitentă și repetată  la soare sau radiații ultraviolete artificiale (solar). 

Au fost identificați mai mulți factori de risc incriminați de apariția melanomului.

Expunerea la lumină ultravioletă (UV)

Expunerea excesivă în copilărie sau perioada de adult tânăr la radiații UV reprezință un risc major de a dezvolta melanom. Acestea acționează  prin alterarea  ADN-ului celular și au un efect cumulativ la nivelul organismului.

Doza de radiații UV care ajunge la nivelul organismului este dependentă de intensitatea razelor, timpul cât durează expunerea la soare și dacă suntem sau nu fotoprotejați de haine sau cremă de fotoprotecție.

Nevii

Nevul este o tumoră pigmentată benignă (necanceroasă). Cel mai frevent, aceștia nu sunt prezenți la naștere, dar încep să apară în perioada copilăriei. Majoritatea nevilor nu vor cauza probleme, dar o persoană care are mulți nevi are probabilitatea mai mare de a dezvolta  melanom.

Nevii displazici (atipici) arată frecvent ca și nevii normali, dar au și unele caracteristici specifice melanomului. Aceste caracteristici sunt cel mai bine observate cu ajutorul dermatoscopiei.

Deși un număr mic de nevi atipici se pot transforma în melanom, acest risc există și nu e indicat să-l neglijăm.

Nevii melanocitari congenitali sunt nevii prezenți de la naștere. În funcție de dimensiunea lor, riscul de a dezvolta melanom poate ajunge până la 10% pentru nevii congenitali giganți. Cu cât este nevul mai mare, cu atât riscul crește.

Fototip I sau II

Persoanele cu păr blond sau roșcat, ochii albaștri sau verzi, piele deschisă la culoare, care se arde ușor reprezintă categoria cu riscul cel mai mare de a dezvolta melanom.

Istoric familial de melanom

Aproximativ 10% din pacienții cu melanom au istoric familial de melanom. Riscul de a dezvolta melanom este mai mare dacă una sau mai multe rude de gradul întâi (părinți, frați, copii) au avut melanom.

Istoric personal de melanom

O persoană care a avut melanom are riscul mai mare de a dezvolta un nou melanom.  Aproximativ 5% din pacienții cu melanom vor dezvolta un al doilea melanom. Din acest motiv, controlul dermatologic regulat este necesar pentru toată viața.

Imunosupresia

Paceinții care au imunitatea scazută sau sunt tratați cu medicamente care scad imunitatea au un risc crescut de melanom.

Vârsta

Deși este mai des întâlnit la pacienții vârstnici, poate apărea și la persoane tinere. Melanomul este una dintre tumorile cele mai frecvente la pacienții sub 30 de ani (mai frecvent la femei).

Modificarea unei aluniţe ca formă, culoare sau dimensiune, traumatizarea, pruritul  sau sângerarea ei,  ar trebui să ne atragă atenţia şi să consultăm de urgenţă un medic specialist dermatolog.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Protecția solară?
Scrie întrebarea ta mai jos!