Dermatoscopie

Dermatoscopia - controlul şi urmărirea nevilor

de Dr. Dan Lazăr, medic dermatolog
Examinare aluniță cu dermatoscopul

Fiecare persoană are nevi, mai mulţi sau mai puţini, de culoare, forme şi dimensiuni variate. La aceştia se analizează unele caracteristici clinice, cum ar fi simetria, marginile, culoarea, diametrul sau evoluţia în timp, care ne pot orienta înspre caracterul benign (adică sunt aluniţe fără modificări din punct de vedere oncologic) sau malign (suspiciune de melanom).

Benign sau malign?

De cele mai multe ori, caracteristicile clinice nu sunt suficiente pentru a formula un diagnostic. Asta deoarece, cu ochiul liber – fără dermatoscop, un nev asimetric ca formă, culoare şi cu diametrul mare poate fi confundat cu melanomul. La fel şi un melanom într-un stadiu incipient poate fi confundat cu un nev aparent inofensiv.

Rolul dermatoscopiei

Prin dermatoscopie se poate face trierea necesară între nevii care sunt benigni, cei care trebuie urmăriţi periodic (la 3 sau 6 luni) şi nevii atipici care au indicaţie de a fi excizaţi – cu probabilitate mare de a fi nev displazic (dacă nu ar fi operat, ar avea sanse mari de a se maligniza) sau chiar melanom.

În funcţie de contextul clinic (antecedente de cancer de piele, expunere excesivă la soare etc.) şi ceea ce se observă dermatoscopic , medicul dermatolog poate opta pentru:

Control anual (indicat pentru toţi nevii ”cuminţi”, deoarece şi aceştia se pot modifica dacă sunt nesupravegheaţi mai mult timp)
Control dermatoscopic la 3 sau 6 luni – pentru nevii atipici
Excizia nevului (sau a nevilor) – pentru nevii atipici, cu suspiciune de progresie înspre malignitate. Este de preferat să se excizeze un nev, chiar dacă la examenul histopatologic se dovedeşte a nu avea caractere maligne, decât să lăsăm pe loc un melanom.

Nevii, radiaţiile UV şi cancerul de piele

În ultimii ani a crescut alarmant numărul persoanelor diagnosticate cu melanom – cea mai agresivă formă de cancer de piele, iar principala cauză este expunerea excesivă la soare (bineînteles, să nu uităm că o sursă bună de radiaţii ultraviolete este solarul).

Modificarea unei aluniţe ca formă, culoare sau dimensiune, precum şi traumatizarea sau sângerarea ei, ar trebui să ne atragă atenţia şi să consultăm de urgenţă un specialist în domeniu.

De ce dermatoscopie computerizată?

Controlul dermatoscopic la 3 sau 6 luni este necesar pentru a surprinde în timp util unele modificări minime, care ar putea sugera progresia înspre malignitate. Uneori este foarte greu să vedem aceste minime modificări, chiar şi cu ajutorul dermatoscopului. 

Din acest motiv, este de preferat să se înregistreze dermatoscopic nevii urmăriţi, prin poze, puse într-un program special, care să ne permită compararea aspectului dermatoscopic anterior cu cel din momentul controlului. Cartografierea ajută la identificarea nevilor inregistrați anterior.
Astfel, dacă nevul progresează în direcţia greşită, poate fi observat şi excizat în timp util.

Pentru cine e indicată?

Dermatoscopia digitală (computerizată) este indicată în primul rând la persoanele cu risc mare de transformare malignă a unor nevi, cum ar fi persoanele cu fototip deschis la culoare, cu nevi atipici, cu multe alunițe pe corp, care s-au expus excesiv la radiații UV (soare sau solar) sau care au istoric de cancer de piele în familie.

Aceasta este cea mai sigură metodă de urmărire în timp a nevilor și de a surprinde cele mai mici modificări, care ar putea să ne alarmeze și să ne orienteze spre excizia nevilor cu potențial de transformare în cancer de piele. 

Din punct de vedere medical, este indicată evaluarea alunițelor în mod periodic , cu scopul prevenției sau a depistării precoce a cancerului de piele.

Prin campania de dermatoscopie gratuită, desfășurată în perioada 15 mai - 30 iunie 2017, majoritatea medicilor dermatologi din toată țara participă gratuit și voluntar la acest proiect de screening.

Pe lângă evaluarea pielii și analiza nevilor, pacienții beneficiază de informații despre cremele de protecție solară, semne de alarmă referitoare la modificarea alunițelor, stabilirea unei perioade optime de urmărire a alunițelor și eventuale metode terapeutice - în scop oncologic sau estetic a alunițelor.

În urma evaluării gratuite, medicul dermatolog va stabili daca aveți alunițe care necesită urmărire mai atentă - la 3 sau 6 luni (cu posibilitatea înregistrării pozei) sau evaluare anuală. De asemenea, în cazul în care se depistează o aluniță modificată, poate fi indicată excizia ei, pentru a trata un posibil cancer de piele incipient.

Cum putem beneficia de dermatoscopie gratuită

În campania de screening gratuit participă numeroşi medici dermatologi, din majoritatea oraşelor. Tot ce trebuie făcut este să contactaţi cel mai apropiat cabinet dermatologic şi să întrebaţi de programul de verificare gratuită a aluniţelor.

Prin această metodă rapidă de verificare a nevilor se pot determina alunițele nepericuloase, cele care necesită să fie monitorizate în timp, prin dermatoscopie computerizată sau cele care necesită să fie excizate.

Este important să înțelegem faptul că alunițele care, în urma examinării dermatoscopice, au indicație de a fi excizate, reprezintă un pericol la adresa sănătății persoanei respective. Cel mai frecvent, aceste alunițe sunt modificate, iar prin ignorarea lor, problema se agravează. Operația dermatologică simplă a unei alunițe periculoase, efectuată la timp, ne poate ajuta să trecem de un pericol real și foarte grav, cum ar fi melanomul.

Tot în cadrul acestei campanii, cei care doresc vor putea beneficia GRATUIT de testarea unor creme de fotoprotecție, necesară tuturor celor care se expun la soare. De reținut că aplicarea cremelor de fotoprotecție este un mijloc eficient de prevenție a îmbătrânirii cutanate și a apariției ridurilor de la nivelul feței, precum și cel mai important, de prevenție a cancerului de piele.

Campania de verificare gratuită a alunițelor, Cluj 14 iunie 2015

În data de 14 iunie 2015, duminică între orele 12:00 - 16:00 vă aștept împreună cu DEA Clinic la Ștrandul Clujana (în apropiere de Piața 1 Mai, Cluj-Napoca), pentru analiza gratuită dermatoscopică a alunițelor și sfaturi eficiente pentru fotoprotecție. Tot ce aveți de făcut este să veniți la ștrand, într-o zi calduroasă de vară!

Update: Campania gratuită de analiză a alunițelor a strâns la Ștrandul Clujana 55 de persoane, dornice să-și analizeze dermatoscopic nevii și să obțină informații despre cum să ne protejăm eficient pielea de radiațiile ultraviolete.

Campania de verificare gratuită a alunițelor, Tășnad 31 mai 2015

În cursul zilei 31 mai 2015, duminica, în intervalul orar 12:00 - 16:00, în incinta Stațiunii Balneare Tășnad, va avea loc campania gratuită de verificare a alunițelor prin dermatoscopie.

Update: Cu sprijinul Primăriei Orașului Tășnad și a administrației Stațiunii Balneare Tășnad, în prima campanie de analiză rapidă a alunițelor prin dermatoscopie au participat 96 de persoane. Având în vedere numărul mare de persoane care au dorit o examinare rapidă, precum și informații despre fotoprotecție, programul s-a desfășurat până la ora 18.

Despre Dr. Dan Lazăr

Medicul specialist Dr. Dan Lazăr și-a efectuat rezidențiatul la centrul universitar de prestigiu din Cluj-Napoca. Ai parte de cele mai moderne tehnici de tratament datorită participării sale continue la cursuri și conferințe naționale și internaționale.

Programează o consultație

Ai o nelămurire despre Dermatoscopie?
Scrie întrebarea ta mai jos!